U vrijeme kad su tržnice prepune lubenica, nektarina i dinja, malo tko razmišlja o kupnji krušaka. U ponudi ih se može naći cijele godine, no prava sezona krušaka je od kolovoza do listopada što znači da nam stiže period kad možemo uživati u njima.

Sočne su i slatke, ali i jako dobre za zdravlje, pune su fitonutrijenata, minerala u tragovima i aminokiselina kao što su valin, histidin, treonin i lizin. Minerali u tragovima i aminokiseline vežu za otrove u tijelu, kao što je DDT, i luče ih iz organizma. Uz to, kruške stabiliziraju razinu šećera u krvi, odlična su hrana za mršavljenje te pomažu u radu jetre.

Kruške imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snižavaju razinu štetnog kolesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina. Osim toga, odlično reguliraju probavu.

kruške
Unsplash 

Postoje čak 72 vrste krušaka, a njihova konzistencija ne bi vam trebala biti važna kod izbora koje jesti. Kad je kruška tvrda i hrskava, to znači da je bogata vlaknima koja snizuju loš kolesterol i eliminiraju sluz iz tijela, kao i druge patogene te otpade iz crijeva. Kad je mekana, sadrži više razine glukoze i lakše ju je probaviti.

Kruške preveniraju konstipaciju i olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štite od raka debelog crijeva. Viljamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju u prehrani žena iznad 40 godina.

kruške
Unsplash 

Kruške imaju samo 57 kalorija pa nema ograničenja da uživate u njima.

Ako su vam same kruške dosadne, u nastavku donosimo recept za rižoto s kruškama i gorgonzolom:

Sastojci:
350 g riže
1 mali luk
1 kruška viljamovka
200 g gorgonzole
10 oljuštenih oraha
100 ml suhog bijelog vina
1 litra temeljca od povrća
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
60 g neslanog maslaca
100 g ribanog parmezana

Priprema:
Počnite s pripremom povrtnog temeljca, zatim krupno nasjeckajte orahe i ostavite ih sa strane. Sitno nasjeckajte luk i stavite ga u tavu s 30 g maslaca i 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kuhajte dvije. tri minute pa dodajte rižu. Tostirajte je nekoliko minuta, promiješajte pa dodajte bijelo vino i pustite da ispari. Kako se riža suši, dodajte postupno žlicu temeljca dok se potpuno ne skuha (oko 15-18 minuta).

U međuvremenu ogulite krušku, izvadite joj sjemenke i narežite je na sitne komadiće. Gorgonzoli skinite koru i također je narežite na sitne komadiće. Otprilike pet minuta prije nego što je rižoto gotov dodajte gorgonzolu i krušku. Kad je rižoto gotov, ugasite vatru i dodajte nasjeckane orahe, naribani parmezan i preostali maslac. Dobro promiješajte i odmah poslužite.