Infekcija bakterijom Helicobacter pylori može uzrokovati crvenilo i bol (upalu), a u nekim slučajevima i bolne ranice koje se nazivaju peptički ulkusi (čirevi) u gornjem dijelu probavnog trakta.

Tijekom liječenja od infekcije helikobakterijom treba izbjegavati hranu koja potiče lučenje želučanog soka, poput kave, crnog čaja i gaziranih pića. Također, treba izbjegavati namirnice koje nadražuju želudac, primjerice začina poput papra, obrađenog i masnog mesa (poput slanine i kobasica).

Najbolje namirnice u borbi protiv helikobakterije

- Hrana koja sadrži probiotike, poput jogurta i kefira. Probiotici stvaraju dobre bakterije koje žive u crijevima i potiču proizvodnju tvari koje se bore protiv helikobakterije. Također, smanjuju njegove nuspojave koje se javljaju tijekom liječenja bolesti, poput proljeva, zatvora i probavnih smetnji.

Jogurt
Unsplash 

- Hrana koja sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, poput ribljeg ulja i djevičanskog maslinovog ulja. Pomažu smanjiti upalu želuca i spriječiti rast helikobakterije.

- Voće koje nije kiselo i kuhano povrće - treba redovito konzumirati jer se lako probavljaju i pomažu boljem radu crijeva.

-Brokula, cvjetača i kupus sadrže tvari zvane izotiocijanati koji mogu pomoći u borbi protiv helikobakterije pylori, smanjujući njeno širenje u crijevima. Ovo povrće je lako probavljivo i pomaže u smanjenju bolova uzrokovanih tijekom tretmana. Za najbolje rezultate preporučuje se 70 g brokule dnevno.

piletina
Profimedia Piletina s kvinojom i povrćem

- Bijelo meso i riba sadrže manju koncentraciju masti, što pomaže probavi i sprječava predugo zadržavanje hrane u želucu.

Što se ne smije konzumirati tijekom liječenja infekcije helikobakterijom

- Kava, čokolada i crni čaj, jer sadrže kofein, tvar koja potiče rad želuca i lučenje želučanog soka, izazivajući jaču iritaciju.

- Gazirana pića, jer mogu izazvati bolove i refluks kiseline.

- Alkoholna pića, jer pojačavaju upalu želuca.

Limun
Shutterstock 

- Kiselo voće poput limuna, naranči i ananasa, jer može izazvati bol i žgaravicu.

- Papar, dodaci i umaci poput češnjaka, senfa, kečapa, majoneze.