Visoki kolesterol može biti vrlo opasan jer može utjecati na stvaranje plaka u krvnim žilama, ograničavajući protok krvi, što može uzrokovati srčani i moždani udar. Glavni čimbenik rizika za visok kolesterol je prehrana, a tome najviše pridonosi hrana s visokim udjelom zasićenih masti.
Međutim, prehrana također može pomoći u snižavanju razine kolesterola. Nutricionistica Shona Wilkinson preporučuje dodavanje breskvi u prehranu ako ste zabrinuti zbog razine kolesterola.
'Breskve su odlične za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masnoća i izvrstan su izvor vlakana', objasnila je.
Nutricionistica je dodala da vlakna mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola na nekoliko načina.
'Otopiva vlakna imaju sposobnost vezati se na kolesterol u probavnom traktu, sprječavajući apsorpciju u krvotok. To smanjuje količinu kolesterola dostupnog tijelu za korištenje ili skladištenje', kaže ona.
Također, vlakna povećavaju izlučivanje žučne kiseline.
'Topiva vlakna također mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina. Žučne kiseline nastaju iz kolesterola u jetri i važne su za probavu. Kada se vlakna vežu na žučne kiseline u crijevima, potiču njihovu eliminaciju iz tijela. To potiče jetru da koristiti više kolesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i tako smanjuje ukupnu razinu kolesterola', kaže nutricionistica.
Vlakna također utječu na usporavanje probave.
'Hrani bogatoj vlaknima, kao što su breskve, potrebno je više vremena za probavu u usporedbi s prerađenom hranom. Spora probava pomaže regulirati razinu šećera u krvi i sprječava brze skokove inzulina koji mogu pridonijeti proizvodnji kolesterola u tijelu', objasnila je Shona Wilkinson.
Jedna studija, objavljena 2013. godine, otkrila je da su breskve među voćem koje snižava kolesterol zbog sadržaja flavonoida i stilbena.
Za smanjenje razine kolesterola preporučuje se:
- Zdravo i uravnoteženo se hraniti i smanjiti unos zasićenih masti
- Vježbati najmanje 150 minuta tjedno
- Prestati pušiti
- Smanjiti unos alkohola