Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJETA U KOJOJ NEMA ZABRANJENIH NAMIRNICA: Trebate paziti samo na jedno, a rezultati se vide već za 30 dana

Donosimo vam jelovnik za fasting dijetu koja je zaludjela svijet.

 Fasting dijeta Izvor: Shutterstock

Fasting dijeta jedna je od najpopularnijih na svijetu, a veliki hype će vam možda biti jasniji ako vam kažemo da na njoj nema zabranjenih namirnica već se fokusirate na vrijeme kad jedete.

Radi se o jako popularnom konceptu prehrane koji zagovara hranjenje u modelu 16:8, odnosno, konzumaciju hrane kroz 8 sati u danu dok ostalih 16 ne jedete ništa. Iako na prvi pogled može djelovati zastrašujuće ne jesti 16 sati, pola tog perioda zapravo možete prespavati, pa se stvar odjednom čini puno izvedivijom.

 https://story.hr/tag3746/dijeta/1 Izvor: Shutterstock

Ono što je odlično kod ovog načina hranjenja jest da vrijeme posta prilagođavate svojim navikama te možete postiti kada god vam odgovara, a ne treba to biti ni svaki dan isto vrijeme, ovisno o tome kako vam se mijenja raspored. Jedino što je bitno jest da ne jedete 16 sati, a jedete najviše 8.

Iako će mnogima biti primamljiva činjenica da možete jesti koliko želite i što god želite, bitno je da se ne prejedate jer ćete tako nadoknaditi kalorije koje ste ‘uštedjeli’ za vrijeme posta.

Isto tako je bitno da tijekom onih 16 sati kada nije dozvoljena konzumacija hrane nije dozvoljena ni konzumacija sokova i voća na primjer. Tijekom tog perioda poželjno je da se pije što više tekućine. Dozvoljena je naravno voda. Čaj i kava se mogu konzumirati, ali bez ikakvih zaslađivača.

 Brza dijeta Izvor: Shutterstock

Prvi značajniji rezultati vidljivi su nakon mjesec dana, dok oni dugoročniji od dva i tri mjeseca doprinose smanjenju težine do deset kilograma i više. Ako vam se ovaj režim prehrane svidi zbog svih njegovih benefita, ali ne želite zauvijek živjeti na njemu, nakon 16:8 modela, u svoj raspored možete uvrstiti 5:2 model. 5:2 režim prehrane podrazumijeva da pet dana tjedno jedete redovno, dok dva dana postite praktično cijeli dan.

Fasting dijetu ili dijetu posta odobravaju i nutricionisti koji preporučuju da za vrijeme kad jedete konzumirate dva do tri obroka, a u nastavku donosimo i primjer idealnog jelovnika za ovu dijetu.

 Zdravi doručak Izvor: Shutterstock

Doručak

-jedna jabuka srednje veličine

-50 grama zobenih pahuljica (ili bilo koje vrste pahuljica)

-20 grama orašastih plodova po želji

Za one koji vole jači doručak

-3 manja jaja (kuhana ili pečena sa par kapi masnoće) sezonska salata od krastavca-rajčice jedan komad integralnog kruha

Ručak

-salata od piletine s tjesteninom

-tortilja s povrćem

-bilo koja vrsta mahunarki (grašak, grah, mahune...uz leću, gljive) je preporuka nutricionista kada su posne dijete u pitanju; mahunarke su pune proteina i izuzetno hranjive.

 Salata s tjesteninom Izvor: Shutterstock

Večera

-corn flakes s jogurtom

-svježe povrće- bilo koja vrsta salate:krastavac,rajčica, kupus, cvjetača…

-voće: jabuke, maline, jedna banana…

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image