Nedavno smo saznali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a slijede je kineski kupus, blitva, cikla i špinat.

Kada je riječ o voću, CDC kaže da je najzdravija rajčica. Botanički gledano, smatra se voćem, a na spomenutom popisu našla se odmah iznad limuna.

rajčica
Shutterstock 

Rajčice su prepune antioksidansa za koje se zna da pomažu u obrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i koji su povezani s razvojem dijabetesa, srčanih bolesti i drugih kroničnih stanja.

CDC-jeva kategorizacija voća i povrća temelji se na količini 17 hranjivih tvari u porciji od 100 kalorija. Rajčica je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Sto grama rajčica sadrži samo 19 kalorija i manje od četiri grama ugljikohidrata. Također je bogata likopenom koja joj daje crvenu boju.

'Konzumacija rajčica i proizvoda na bazi rajčica može pomoći u zaštiti tijela od bolesti srca i drugih bolesti', kaže dijetetičarka Sherry Berger, pozivajući se na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.

rajčica
Shutterstock 

Tada je otkriveno da konzumacija rajčice i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, kao i cerebrovaskularnih bolesti.

Rajčica je bogata i vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete povećati kombinacijom rajčice sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, prenosi N1info.rs.