Određeni antioksidansi imaju sposobnost aktivirati jedinstvene gene povezane s dužom životnim vijekom, a među njima je i kvercetin.

Kvercetin je flavonoid biljnog porijekla koji se nalazi u voću, povrću i čajevima, posebno u jabukama, citrusima, luku, peršinu i kadulji. Maslinovo ulje, grožđe, tamne trešnje i bobice poput borovnica, kupina i aronija također su bogati kvercetinom i drugim flavonoidima. Poznato je da kvercetin posjeduje višestruka bioaktivna svojstva koja djeluju kao antioksidans i protuupalno.

Jabuke sadrže pektin koji je odličan za probavu
Profimedia 

Autori studije objavljene u časopisu Molecules naveli su da se antioksidativna aktivnost ovog spoja pokazala korisnim u liječenju različitih zdravstvenih problema. Za istraživanje je korišten derivat kvercetina za proučavanje srčane disfunkcije, uklanjanje slobodnih radikala i smanjenje oksidacije lipida.

Osim što može produžiti životni vijek, ovo može kvercetinu dati ulogu u smanjenju koagulacije, hiperglikemije, upale i hipertenzije. Također, djeluje antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikancerogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu.

Volumetrijska dijeta
Shutterstock 

Biljni lijekovi kao što su kantarion, ginko biloba, brusnica i ulje žutog noćurka takođe sadrže kvercetin.

Osim kroz prehranu, ovaj antioksidans se može unositi i putem suplemenata. Oralna dnevna doza kvercetina u formi kapsula dana u brojnim kliničkim studijama kreće se od 200 mg do 1500 mg dva puta dnevno, ovisno o stanju za koje se koristi.