Visceralna masnoća može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema, od dijabetesa do srčanih bolesti zbog čega ju je važno eliminirati.

Iako je poznato da ne postoji čarobni štapić kada je u pitanju mršavljenje, nutricionisti tvrde da je jedan napitak posebno djelotvoran kada je skidanje masnih naslaga s trbuha u pitanju. Većina se teško odriče navika kao što je ispijanje jutarnje kave, ali stručnjaci savjetuju da je zamijenimo zelenim čajem.

Trbuh
Shutterstock 

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Obesity, ova mješavina čaja može pomoći u sagorijevanju masti s trbuha i to bez drugih promjena u prehrani. Istraživanja sugeriraju da bi uključivanje zelenog čaja u svakodnevnu prehranu moglo biti pogubno za visceralnu masnoću.

Zeleni čaj sadrži grupu antioksidansa poznatih kao polifenoli koji čine do 30 posto njegove težine. Posebno je bogat u najmoćnijoj vrsti katehina koji mogu ubrzati metabolizam i doprinijeti bržoj razgradnji masti. Osim katehina, zeleni čaj sadrži i kofein, koji se smatra stimulansom koji pomaže u sagorijevanju masti, energiji i vježbanju.

Imajući ovo na umu, istraživački tim je angažirao 270 muškaraca i žena kako bi promatrali efekte djelovanja zelenog čaja na masti.

Zeleni čaj
Shutterstock 

Ispitivanje je pokazalo da su subjekti unosili ekstrakt zelenog čaja koji sadrži 583 mg katehina (katehinska grupa) ili 96 mg katehina (kontrolna grupa) dnevno. Navodi se da ni sudionici ni istraživači nisu znali koji tretman sudionici primaju dok kliničko ispitivanje nije završilo. Rezultati su pokazali da je grupa koja je unosila više katehina skinula više masnih naslaga s trbuha.

Inače, poznato je da je visceralna masnoća povezana s dijabetesom, moždanim udarom te demencijom. Pozitivna strana zelenog čaja je što katehini mogu utjecati na smanjenje krvnog pritiska i lošeg kolesterola koji se smatraju prethodnicima srčanih bolesti.

Zanimljivo je da su svi ovi pozitivni efekti primijećeni usprkos tome što su se sudionici držali uobičajenih životnih navika. Međutim, važno je napomenuti da većina studija, uključujući i ovu, koristi ekstrakt zelenog čaja umjesto uobičajenog napitka.

Zeleni čaj
Unsplash 

Ovo je važno jer je ekstrakt zelenog čaja obično snažniji od šalice zelenog čaja. 'To ne znači da ne možete uskladiti sadržaj ekstrakta zelenog čaja s pićem, samo ćete morati popiti više', objasnili su doktori koji su vodili istraživanje.

Doktor Tim Bond je rekao da bi četiri šalice čaja dnevno trebale biti dovoljne da se vide rezultati. Za bolje i brže rezultate uz konzumaciju zelenog čaja preporučio je zdravu hranu i fizičku aktivnost.