Svi vjerujemo da je dobro jesti voće i povrće kada smo na dijeti, ali nutricionisti tvrde da bismo neke vrste trebali izbjegavati.

Nije slučajno da nutricionisti ne favoriziraju krumpir ni u kojem obliku. O prženom nema rasprave – zbog velike količine ulja. Činjenica je da svaki krumpir sadrži veliku količinu škroba koji se razgrađuje u jednostavne šećere, a višak ugljikohidrata pretvara u masti.

Grašak

Zeleni grašak izvrstan je izvor proteina, zbog čega je čest izbor vegetarijanaca. Grašak tijekom dijete treba jesti u umjerenim količinama.

zena-jede-ribu.jpg
Shutterstock 

Mrkva

Mrkva ima visok glikemijski indeks, a skokovi inzulina u krvi usporavaju proces sagorijevanja masti. Ako ne možete bez mrkve, izbjegavajte je kuhati: glikemijski indeks kuhane mrkve gotovo je tri puta veći od sirove.

Mango

Nije slučajno da ovo svijetlo tropsko voće ima mirisnu slatku pulpu jer mango sadrži veliku količinu šećera.

Kukuruz

Kukuruz je poput krumpira: ima puno kalorija i sadrži škrob. Ali u isto vrijeme sadrži mnogo korisnih tvari. U pravilu se svježi proizvod smatra korisnijim, ali ako ste na dijeti, odaberite konzervirani kukuruz, ima mnogo manje kalorija od kuhanog. Prednost kukuruza je njegova sposobnost da zadrži hranjive tvari i nakon termičke obrade, piše Lepa i srećna.

žena jede
pexels 

Smokve

Ukusno voće koje je nevjerojatno zdravo, jer sadrži mnogo minerala, posebno kalija. U 100 grama svježeg voća ima 16 grama fruktoze, a u suhom proizvodu njen sadržaj je mnogo veći.

Banane

Banane su vrlo kalorične: dva-tri komada će činiti gotovo polovicu dnevne norme, a osim toga, ne mogu se jesti na prazan želudac jer su teška hrana. No, ako ste pojedenu bananu spremni nadoknaditi tjelesnom aktivnošću, za nju još uvijek ima mjesta u dijetnom jelovniku. Ovo voće sadrži magnezij, kalij, vitamin B6. Oni koji žele smršavjeti ne bi trebali jesti više od jedne banane dva do tri puta tjedno.