'Mršavljenje nije tako teško kao što mislite! Samo trebate mudro birati namirnice, kao i ograničiti broj kalorija koje ćete dnevno unositi'. Ovim riječima slavni dijetolog Michael Mosley ohrabruje sve one koji se žele riješiti suvišnih kilograma, ali često odgađaju taj famozni 'prvi dan'.

Da biste otopili salo na trbuhu, morate razumjeti kako ono nastaje, a dr. Moseley to objašnjava vrlo jednostavno. Nakon obroka tijelo proizvodi inzulin kako bi održalo stabilnu razinu šećera u krvi. Ono što mišići ne potroše, pretvorit će se u mast i staviti u rezervu.

Trbuh
Kittipong Jirasukhanont / Alamy 

S godinama receptori u stanicama postaju sve manje osjetljivi na inzulin, pa nakon obroka u krvi ostaje mješavina šećera i masnih kiselina. Ima brojne negativne učinke, a jedan od njih se ogleda u naslagama sala na trbuhu koje se vrlo brzo stvaraju.

Kako biste ih se riješili, morate ograničiti unos šećera i svih prerađenih ugljikohidrata.

'Bijeli šećer, krumpir i tjesteninu zamijenite smeđom rižom i kvinojom', savjetuje dr. Mosley. 'Ljudi se iznenade kada saznaju koliko šećera ima u raznim proizvodima koji se reklamiraju kao zdravi i dijetalni. A još više se iznenade kada vide koliko brzo salo s trbuha počne otpadati kada ga prestanu konzumirati.'

zapečena tjestenina sa sirom
Shutterstock 

Veliki je pobornik autofagije (povremenog posta) i savjetuje da se tijelo 'šokira' stresom od malog broja kalorija u dnevnom jelovniku - čak i do 800, za razliku od 1500 koliko se inače predlaže u dijetama.

'Mit je da će nedostatak hrane usporiti vaš metabolizam', tvrdi dr. Moseley. 'Naprotiv, tijelo će pozitivno reagirati na stres gladovanja. Poboljšat će rad hormona koji olakšavaju mršavljenje i sagorijevanje masti.'

Tjelovježba je ključni element mršavljenja,tvrdi dijetolog. Ne samo da vam može pomoći da izgubite salo na trbuhu, već može smanjiti šećer u krvi i povećati osjetljivost na inzulin. 'I tu morate biti pametni', kaže dr. Mosley. 'Samo nekoliko minuta tzv. HIIT treninga dovoljno je za postizanje pozitivnih učinaka.'