Novi Googleov alat olakšava muke: Više ne morate gubiti puno vremena na traženje rješenja vašeg problema

Od Google Lens video pretraživanja najviše će profitirati korisnici koji žele nešto sami popraviti i trebaju upute za to.

Google Lens

YouTube filmovi jedan su od najčešćih načina rješavanja raznih problema kao i za edukaciju – možemo naučiti kako se našminkati za noć vještica, kako pokrenuti stari gramofon, kako se čisti filtar u perilici posuđa…

Međutim, potraga za rješenjem može potrajati nekoliko minuta pa i više, dok pregledamo video zapise koji govore o problemu za koji tražimo rješenje. Sad u pomoć uskače Google Lens video pretraživanje, a korisnici mogu otkriti video sadržaje na temelju isječka koji snime.

Dakle, potrebno je snimiti kratki video s problemom i postaviti pitanje o njemu, a Google Lens (Objektiv) će pružiti relevantne rezultate pretraživanja, uključujući odgovore generirane umjetnom inteligencijom. Korisnici će lakše pronaći video sadržaj na temelju isječaka koje snime. Na taj se način premošćuje jaz između fotografija i dinamičnog video sadržaja.

Kako biste koristili Google Lens video pretraživanje prvo pokrenite Google Lens i zadržite pritisnutu tipku okidača za snimanje videa te postavite svoje pitanje o temi u videu. Lens s mogućnošću videa pokreće Googleov najsuvremeniji govorni model, duboko vizualno razumijevanje i prilagođeni model Gemini koji radi u oblaku.

Nakon postavljanja upita Gemini, koji radi u oblaku, analizirat će video kadar po kadar i doći će do relevantnih rezultata pretraživanja. Sve se to događa u samo nekoliko sekundi, što kod ručnog pretraživanja može potrajati nekoliko minuta dok se dobiju točni rezultati pretraživanja.

Ova je značajka dobrodošla ljubiteljima "uradi sam" koji žele sami riješiti problem ili popraviti gadget, a Google će ju uvoditi u sve više regija u svijetu. Za sada je dostupna na engleskom jeziku. Što god trebate znati o stvarima u videu možete to reći naglas, a značajka pretraživanja videozapisa će to potražiti. Nova značajka može uštedjeti vrijeme i trud jer ne morate znati "prave riječi za opisivanje određenog problema'.