Najprodavaniji pametni telefoni: Na vrhu su dva brenda, izjednačeni su

Uskoro će Crni petak i Dan samaca, dani kada se pojačano obavlja kupovina, što će bitno utjecati na prodaju pametnih telefona u svijetu

apple

Dobra je vijest kako nakon višegodišnjeg trenda smanjivanja prodaje pametnih telefona oni sada postaju sve traženija roba, pokazuju podaci koje je objavio Canalys za treće tromjesečje, za period od početka srpnja do kraja rujna 2024.

Globalno tržište pametnih telefona poraslo je za 5% u odnosu na godinu dana ranije, a tom rastu zasigurno je najviše pridonio Apple s novom iPhone 16 serijom. Ipak, to Appleu nije bilo dovoljno za čvrsto prvo mjesto nego ga dijeli sa Samsungom, vladarom unatrag 10 godina. Oba su proizvođača zauzela po 18 posto udjela.

Samsung 

Slijedi Xiaomi na trećem mjestu s 14 posto udjela u isporukama pametnih telefona u svijetu dok je na četvrtom mjestu (po prvi put) kineski brend Oppo čije telefone hrvatski korisnici baš i ne poznaju, a peto mjesto zauzima brend Vivo koji se ne tako davno povukao s našeg tržišta. Svi ostali proizvođači zauzimaju 32 posto, koliko su imali i prije godinu dana.

Iz Canalysa ističu kako je Apple u trećem tromjesečju isporučio najveću količinu do sada i nikad nije bio bliže vodećoj poziciji na globalnom tržištu pametnih telefona u trećem tromjesečju nego sada. Razlog je još uvijek velika potražnja za prošlogodišnjom iPhone 15 serijom, zajedno s Appleovim starijim modelima.

Premium telefoni sve se više traže pa ne čudi što je na listi top 10 najprodavanijih modela pametnih telefona najviše Appleovih uređaja. Iako serija iPhone 16 nije polučila velike rezultate na početku prodaje za očekivati je da će se to nadoknaditi u četvrtom tromjesečju kada kupci kupuju najviše, potaknuti događajima poput Crnog petka i Dana samaca, a zatim i božićnim i novogodišnjim periodom.

apple 

Jedan od razloga što Apple s novim modelima nije polučio uspjeh kakav se mogao očekivati je manjak novosti na europskom tržištu na kojem Apple Intelligence neće biti dostupan još neko vrijeme, a razlog je što umjetna inteligencija nije usklađena s europskom regulativom.

Kada Appleov AI , kroz nadogradnju iOS 18.1, bude dostupan na određenim tržištima i korisnici iz Europe moći će koristiti razne značajke umjetne inteligencije sa svojim iPhoneom, ali samo izvan područja EU-a. U 2025. godini očekuje se širenje Apple Intelligencea na nova tržišta i podrška za nove jezike.

apple 

U prosincu će Apple Intelligence dodati podršku za engleski (Australija), engleski (Kanada), engleski (Novi Zeland), engleski (Južna Afrika) i engleski (UK). U 2025. Apple Intelligence će se proširiti na više jezika poput kineskog, engleskog (Indija), engleskog (Singapur), francuskog, njemačkog, talijanskog, japanskog, korejskog, portugalskog, španjolskog, vijetnamskog i drugih, ali za sada nema najave za hrvatski jezik.

Neke od značajki koje će Apple Intelligence omogućiti su alati za pisanje, brisanje detalja u fotografijama, stvaranje filma s uspomena u aplikaciji Photos, pretraživanje prirodnog jezika u fotografijama te sažeci obavijesti.

To će omogućiti trošenje manje vremena na čitanje raznih sadržaja poput elektronske pošte, ali i sugeriranje pametnih odgovora u pošti i porukama. Dvostrukim dodirom na dnu zaslona vašeg iPhonea ili iPada možete tipkati i tako komunicirati sa Siri s bilo kojeg mjesta u sustavu, kada ne želite govoriti naglas.