Već od ranije Apple u postavkama uređaja generira i pohranjuje jedinstvene lozinke putem iCloud Keychaina, za sve gadgete s logoom nagrižene jabuke, ali i na računalima s Windows OS-om, putem proširenja web preglednika.

Do lozinki korisnici vrlo teško dolaze, skrivene su u postavkama (settings), samim time ih je i vrlo teško promijeniti, ukoliko se pojavi potreba za time. Zbog toga bi namjenska aplikacija za lozinke ugrađena u Appleove uređaje svima olakšala korištenje pri prijavi u razne servise. Bio bi to plus i za sve one koji se premišljaju o napuštanju Appleovog ekosustava, a potaknut će mnoge na korištenje sigurnijih lozinki.

Apple-App-Store-2.jpg
Shutterstock 

Aplikacija Passwords trebala bi biti ugrađena izravno u sljedeće verzije operativnih sustava iPhone i Mac tako da će svi koji koriste aplikacije za čuvanje lozinki, poput 1Password i LastPass koje se plaćaju kroz mjesečnu naknadu, dobiti rješenje odmah po kupnji pametnih telefona i računala.

Passwords će kao i konkurenti lozinke spremati u različite kategorije kao što su Wi-Fi mreže, različiti računi, a bit će omogućen uvoz lozinki iz konkurentskih aplikacija nakon što korisnik u nekom trenutku treba unijeti svoju zaporku na web mjesto.

Uz iPhone i Mac uređaje Lozinke će biti funkcionalne i na Appleovim naočalama Vision Pro koje koštaju oko 4000 američkih dolara. Očekuje se da će Passwords podržavati dvofaktorne verifikacijske kontrolne kodove za autentifikaciju, kao što ih nudi Google Authenticator.

Apple-iPhone-12-3-.jpg
YouTube 

Ostaje nepoznanica hoće li Appleova iščekivana aplikacija za spremanje lozinki omogućiti sigurno pohranjivanje datoteka i slika uz lozinke, nešto što nude i 1Password i LastPass, a sve će to biti jasnije nakon predstavljanja tijekom događaja WWDC24 na kojem će biti predstavljene sljedeće verzije iOS-a, iPadOS-a, MacOS-a, WatchOS-a i VisionOS-a.

Apple bi konačno trebao predstaviti i svoje rješenje za AI odnosno umjetnu inteligenciju kako bi korisnici pri čitanju dužih tekstova mogli dobiti kratki sažetak, bolje opcije uređivanja fotografija i videa, nove emotikone kao i napredniju verziju Appleovog digitalnog asistenta Siri.