Je li ovo najuža kuća u Zagrebu? Široka je malo više od 2,5 metra, a njen interijer izgleda čarobno

Izgrađena je na skučenoj parceli, a smatraju je jednim od najboljih stambenih projekata.

Boris Ileković

Jedan od projekata nominiranih za Nagradu 'Drago Galić', koja se dodjeljuje najuspješnijem ostvarenju na području stambene arhitekture, je i u Uska kuća na području zagrebačkog Cvjetnog naselja. Tiječ je o projektu iza kojeg stoje arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković.

'Na sudaru staroga zagrebačkog Cvjetnog naselja s obiteljskim kućama, nizovima i manjim tipskim stambenjacima, koji su građeni u skladu s urbanističkim projektom Vlade Antolića iz 1939. godine, te dijela naselja s višestambenim zgradama iz perioda kasnije urbanizacije umetnuo se jedan samozatajni arhitektonski 'zarez', opis je ove kuće na stranicama Udruge hrvatskih arhitekata.

Boris Ileković 

Uska kuća je izgrađena na ograničenoj parceli u Cvjetnom naselju i naslonjena je na postojeću stambenu zgradu.

'Na postojeću troetažnu izgradnju parazitira nova, nasljeđujući postulate 'sojenice na Savi' odignutim prizemljem s ulaznim prostorom, rastvorenim južnim pročeljem te kosinom krova. Životni prostor širine tek 265 centimetara razvija se kroz (čak i za to naselje) karakteristični uzdužni presjek organiziran u poluetažama koje se pružaju s podesta dvokrakog stubišta postavljenoga u trećini tlocrta. S kraće strane, prema vrtu, vertikalni niz servisa, a s dulje living. Sprijeda toranj ili zadebljali zabat, a bočno fragmentiran uvid u zasigurno poseban i skriven život koji se unutra odvija. Skladna silueta sadrži i dijagonalnu usmjerenost – malenoj natkrivenoj terasi u prizemlju suprotstavlja se zimski vrt na posljednjoj etaži', opisuje se ovo neobično zdanje.

Kako Uska kuća izgleda iznutra pogledajte u galeriji: