5 NAJVAŽNIJIH MINERALA ZA ZDRAVLJE: Bez njih nema energije ni snage, a jedan je ključan za imunitet

Osim vitamina, minerali poput kalcija, fosfora, magnezija, natrija, kalija, klora neophodni su za najvažnije životne funkcije. Evo što je najvažnije za imunitet!

Shutterstock

Vitamini su često u središtu pažnje svih koji se bave zdravljem, pa funkcija minerala ponekad ostaje u sjeni. Jednako su važni za osnovne procese u tijelu, a najbolje ih je osigurati pravilnom prehranom. Po potrebi ih nadoknadite prihranom.

Neki od njih su potrebni u količinama većim od 100 mg dnevno i zato ih nazivamo makronutrijentima, dok su drugi potrebni u manjim dozama i spadaju u mikronutrijente.

Kalcij je iznimno važan za zdrave kosti, ali i zube, a u njima se skladišti kako bi organizam uvijek imao dovoljnu količinu na raspolaganju za osnovne fiziološke procese koji uključuju mišiće, živčani sustav, srce i želudac.

Shutterstock 

Fosfor je također ključna komponenta kostiju i zuba, a u obliku fosfolipida sudjeluje u izgradnji strukturne stanične membrane. Neophodan je za rast i razvoj, kao i za cjelokupnu ravnotežu svih vitamina i minerala u tijelu.

Magnezij je regulator brojnih biokemijskih procesa. Važan je za ravnotežu hormona, kvalitetu sna, hidrataciju te razvoj i oporavak mišića. Umiruje prije spavanja, preporučuje se kod napetosti i umora.

Natrij je potreban za odgovarajuću ravnotežu vode i drugih minerala u tijelu. Provodi živčane impulse, važan je za kontrakcije i opuštanje mišića, ključan je za sve vitalne funkcije.

Kalij utječe na regulaciju rada srca, kao i na zdravlje živaca i mišića. Bez njega tijelo ne može sintetizirati mišiće niti preraditi ugljikohidrate.

Shutterstock 

Klor održava acidobaznu ravnotežu u organizmu, prisutan je u međustaničnim tekućinama i neophodan je sastojak želučane kiseline.

Mikroelementi ključni za naše zdravlje su željezo, cink, selen i jod. Koliko god male količine bile potrebne, neophodne su nam za normalno funkcioniranje.

Posebno se preporučuje cink za jačanje imuniteta, što daje dobre rezultate u skraćivanju prehlade i sličnih bolesti dišnog sustava. Nedostatak cinka u organizmu je rijedak, pa se suplementi najčešće propisuju strogim vegetarijancima, osobama koje se vrlo slabo hrane, kao i onima koji konzumiraju previše alkohola.