ŠTO RADITI KAD VAS UBODE STRŠLJEN: Jednim potezom svi prave istu grešku, a može biti kobna

Mnogi ne znaju što raditi ako nas ubode stršljen, a može biti od životnog značaja.

Shutterstock

Ubod stršljena može biti jako bolan, ali za razliku od uvriježenog mišljenja, rijetko je fatalan. Najčešće će sve završiti blagim otokom koji će proći za nekoliko dana, no u nekim situacijama, kad je osoba alergična, sve može biti puno opasnije i ubod stršljena može izazvati anafilaktički šok.

Stršljenove je najbolje izbjegavati, a ako se već morate naći u njihovoj blizini, dobro se zaštitite i budite na oprezu. Ako do uboda ipak dođe, odmah izvucite žalac i stavite hladan oblog na ubodeno mjesto.

Shutterstock 

Ubod stršljena najčešće će izazvati oteklinu, crvenilo i osjećaj svrbeža na oštećenom dijelu kože. Manji ubodi mogu proći već u roku pola sata, no ako je osoba osjetljiva na njihov otrov, može doći do oticanja cijelog uda ili dijela tijela na kojem se nalazi ubod.

Kako biste spriječili širenje otrova u tijelu, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup. Ako je žalac zaostao u koži, pokušajte ga istisnuti nekim ravnim nožem, nikako pincetom koja je svima prvi pokušaj, jer se tako najčešće otrov samo dodatno istisne u tijelo, a žaoka ostaje dublje u koži.

Najopasniji su ubodi u predjelu grla ili vrata jer oteklina može izazvati otežano disanje i gušenje pa u slučaju takvog uboda hitno potražite medicinsku pomoć. Ubodi stršljena i drugih otrovnih insekata najopasniji su za osobe koje su sklone alergijskim reakcijama jer kod njih mogu izazvati anafilaktički šok.

Shutterstock 

Ako dođe do šoka odmah pozovite hitnu pomoć jer je osobi potrebna terapija koju joj mogu pružiti samo profesionalci. U slučaju da u blizini nema liječnika, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koju bi svatko tko je alergičan na ubode insekata trebao imati u pripravnosti.

Ako pak nema alergijske reakcije, već se javi samo običan otok, na ubodeno je mjesto najbolje stavljati hladne obloge, no bitno je naglasiti da u nekim slučajevima može doći do kasnije alergijske reakcije pa je najbolje obratiti se liječniku, osobito ako vas je već ranije u proteklih nekoliko dana ubo insekt.