NAJBOLJI PRIRODNI IZVORI KOLAGENA: 13 namirnica koje vas čuvaju od bora i čine da izgledate godinama mlađe

Otkrivamo vam koje namirnice potiču proizvodnju kolagena.

Shutterstock

Lijepa i dobro nahranjena koža nije samo stvar beauty rutine. Zapravo, prava ljepota počinje iznutra, stoga je vrlo važno što unosite u organizam, odnosno kako to jedete.

Želite li dulje osigurati svježinu i lice s manje bora, vrlo je važno da na dnevnom jelovniku budu namirnice koje stimuliraju kolagen. U kombinaciji s proizvodima koji također sadrže ovaj moćni sastojak, nema sumnje da će rezultati biti brzo vidljivi.

Kolagen je primarni strukturni protein koji se nalazi u raznim vezivnim tkivima našeg tijela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje elastičnosti kože.

Shutterstock 

Kolagen je potrebno nadoknaditi već nakon 25. godine, a to je moguće i suplementima kolagena. Tada se proizvodnja novih stanica polako smanjuje, koža postaje manje elastična i vidljivo stari. Neka su istraživanja pokazala da se nakon 25. godine iz kože gubi 1,5% kolagena godišnje.

Osim smanjenja razine kolagena, starenje kože bit će vidljivo i zbog:

• boravak na suncu

• opuštanje mišića lica

• izloženost toksinima

• loša prehrana

• premali unos tekućine

13 namirnica koje stimuliraju kolagen

1. Domaća juha

Shutterstock 

Iako novije studije tvrde da juhe nisu toliko učinkovite, godinama je to najpopularnija preporuka koja se prenosi usmeno. Vjeruje se da se kolagen ekstrahira kuhanjem životinjskih kostiju. Naravno, dodaju se i drugi začini koji pojačavaju okus.

Kako se ova juha dobiva kuhanjem kostiju i vezivnog tkiva, sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kolagen, glukozamin, aminokiseline i druge hranjive tvari.

2. Piletina

Profimedia 

Piletina sadrži vezivno tkivo, što je čini primarnim izvorom kolagena. Dakle, ako jedete zdrave količine mesa u kombinaciji s preporučenim dnevnim količinama povrća, tada svojoj koži osiguravate potrebne hranjive tvari za lijep i mladolik izgled.

3. Morski plodovi (osobito riba i školjke)

Shutterstock 

Plodovi mora još su jedan bogat izvor proteina, ali i omega 3 masnih kiselina i cinka koji dodatno potiču proizvodnju kolagena. Mnoge vrste morskih plodova također su odličan izvor vitamina D koji jača imunološki sustav i utječe na zdravlje kostiju i kože. Koža ribe posebno je bogata kolagenom, a ima i najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina.

4. Rajčica

Shutterstock 

Rajčice su bogat izvor vitamina C koji je izuzetno važan za proizvodnju kolagena. Čak i samo jedna upotreba rajčice u vašem jelu može pridonijeti do 30 posto proizvodnje kolagena.

Rajčice se također mogu pohvaliti velikom količinom likopena, snažnog antioksidansa koji je važan za kožu.

5. Bjelanjci

Unsplash 

Bjelanjci sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina potrebnog za proizvodnju kolagena. Bjelanjke je najbolje jesti za doručak. Jaja sadrže i vitamine A, B i E, te omega 3 masne kiseline.

6. Citrusno voće

Unsplash 

Za kolagen je potrebno puno vitamina C, a kako su citrusi bogati vitaminom C, svakako ih je preporučljivo uključiti u prehranu što je više moguće.

Agrumi poput naranči, grejpa i limuna izvrsni su za ljetne dane, a od njih možete napraviti odličnu ljetnu salatu.

7. Bobičasto voće

Shutterstock 

Dobar izvor vitamina C nisu samo citrusi, već i bobičasto voće. Jeste li znali da jagode imaju više vitamina C od naranči? Borovnice, maline i kupine također nude solidnu dozu vitamina C. Osim toga, bobičasto voće je izvrstan antioksidans koji štiti kožu.

8. Češnjak

Shutterstock  Češnjak

Sjajna je činjenica da češnjak dodajemo u gotovo svako jelo. Zapravo uvelike potiče proizvodnju kolagena.

Sadrži puno sumpora, minerala koji pomaže u sintezi i sprječava gubitak kolagena. Važno je napomenuti da je količina koju uzimate vrlo važna. Kada je češnjak u pitanju, za dobar rezultat potrebna je veća količina.

9. Zeleno povrće

Unsplash 

Svakako biste trebali uključiti zeleno povrće u svoju prehranu ne samo zbog proizvodnje kolagena. Uzrok zelene boje špinata, kelja, blitve i ostalih salata je klorofil koji je poznat kao antioksidans.

Neke studije su pokazale da je konzumacija klorofila odlična za lučenje kolagena u koži.

10. Sjemenke

Shutterstock 

Chia sjemenke, lanene sjemenke i sjemenke konoplje izvrsni su izvori omega 3 masnih kiselina koje podržavaju zdravu kožu i proizvodnju kolagena.