Kao naš najveći organ koža je direktno izložena svim vanjskim utjecajima koji se itekako mogu reflektirati na njezino zdravlje i izgled.

Poznato je da, osim primjerene zaštite protiv štetnih UVB i UVA zraka koje izazivaju mrlje i fotostarenje kože, kao i korištenje adekvatnih seruma i kremica za lice, za kožu su važne i unutarnja njega i hidratacija. A to se najbolje postiže prehranom bogatom vitaminima i antioksidansima, zdravim omega-3 masnoćama, kvalitetnim proteinima, vodom, prirodnim sokovima i juhama. Svaki će vam nutricionist preporučiti pileću juhu i goveđu od kostiju kao fantastične riznice kolagena - sjajnog pomagača u održavanju mladosti, jedrosti i kvalitete kože. Riječ kolagen potječe od grčke riječi ‘kole’ (ljepilo), a kao bjelančevina prisutan je u svim tkivima i organima (koža, kosa, nokti, hrskavice, ligamenti, oči, mišići, krvne žile).

Koži je potreban kolagen
Instagram 

Kolagen tkivima daje strukturnu stabilnost i elastičnost. Kolika je strukturna jačina, naročito kolagena tip I, pokazuje to što su vlakna te bjelančevine nekoliko puta jača od vlakana čelika za istu gramažu.

Kolagen - najvažniji protein

Bez kolagena pucale bi kosti, mišići se ne bi mogli skupljati, krvne žile ne bi mogle donijeti kisik ni hranjive tvari do organa. Kolagen se u organizmu neprestano obnavlja i odumire, no s vremenom se taj proces u organizmu usporava te ga manjka, a rezultat su tragovi starenja. Osim toga, zbog toga se može dogoditi i velik broj oboljenja. Najnovija znanstvena istraživanja dokazuju da se prema količini kola­gena u organizmu može točno utvrditi starost organizma. Da bismo što lakše i kvalitetnije u organizam unijeli dra­gocjenu molekulu, u tome nam poma­žu sve popularniji kolagenski napici.

Kolagen za sportaše i zdrave zglobove

Kako starimo, tako se naša hrskavica između zglobova sve više troši i postaje sve slabija. Taj proces dodatno mogu ubrzati prekomjerno trošenje i ozljede kod sportskih aktivnosti. Uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani može spriječiti da vam bolovi u zglobovima postanu svakodnevica, što su potvrdila i znanstvena istraživanja.

Hrana bogata kolagenom

Kolagen sadrže pileća prsa i puretina. Sićušni, ali moćni - to je opis zelenog graška. Samo jedna šalica graška sadrži gotovo osam grama proteina. Samo jedna šalica kvinoje ima više od osam grama proteina koji podupiru kolagen, a ujedno je bogata i cinkom. Antioksidativna svojstva vitamina C čine ga esencijalnom komponentom proizvodnje kolagena, a paprike su odličan izvor vitamina C. Junetina također potiče prirodnu produkciju kolagena. Kamenice su bogate bakrom koji je još jedan mineral koji sudjeluje u proizvodnji kolagena, kao i bobičasto i narančasto voće. Chia sjemenke, iako su sićušne, imaju puno proteina. Tamno lisnato povrće, uključujući špinat, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C te cink koji pomažu u proizvodnji kolagena.