Starenje je nešto što se ne može izbjeći, a čiji proces mnogi žele zaustaviti ili sakriti. No, briga o starosti često u drugi plan stavi uživanje u sadašnjem trenutku, a tada nas starost pita 'gdje nam je bila mladost'.

Ipak, svi smo različiti pa tako neke žene u pedesetima mogu izgledati kao da im je 30 dok druge djeluju 10 godina starije. U procesu starenja sudjeluju razni faktori, osobito prehrana, njega kože, fizička aktivnost, a Sensa navodi 5 razloga na koje manje obraćamo pozornost, a zbog kojih žene mogu prerano ostariti.

5 razloga zašto žene mogu izgledati starije nego što stvarno jesu

1. Stres

Dugogodišnji koncentrirani stres s kojim se gotovo nemoguće izboriti. Najbolnija iskustva su ozbiljni problemi s djecom, bolest bližnjih, besparica, neperspektivan posao s malim povratom i psihički pritisak.

Kod dugotrajnog stresa svaki dan se morate bojati i nešto odlučiti, nešto odlučiti i bojati se... Kao rezultat toga strada hormonski sustav, mišićno-koštani sustav, kardiovaskularni sustav. Jedan od preduvjeta za sretan i zdrav život, a time i bolju energiju i izgled, je smanjenje stresa.

2. Težak rad

Fizički rad i rad u teškim uvjetima također mogu izazvati manjak energije, bore na licu, oštećenu kožu i smanjenu vitalnost.

3. 'Lagan' rad

Zanimljivo je da se pri ocjeni težine posla obično s prezirom gleda na tzv. 'laki' posao. Sjedenje na stolici od 14 sati također je ogromno, kolosalno opterećenje za kralježnicu i sve organske sustave. Također, stres koji dolazi s odgovornošću i autoritetom može jednako utjecati na način na koji starimo.

4. Gubitak na genetskoj lutriji

Neke žene stare brže, a neke sporije, a mnoge to pripisuju genetici. Genetika je lutrija, ovisi o sreći. I da, ima ljudi koji dobiju na ovoj lutriji i stvarno izgledaju mlađe od svojih godina. No, genetika ne mora biti presudna, jer se najviše može postići promjenom načina života i navika.

5. Sukob sa željama, snovima i svrhom

Općenito, žene koje rade ono što zaista žele i ostvaruju svoje snove izgledaju bolje, odmornije i svježije od onih koje to ne čine. Zato se prisjetite nekih starih hobija i snova o kojima ste sanjali i uposlite svoje ruke, probudite svoju kreativnost.