Studija koja pokriva desetljeća istraživanja pokazuje da ljudi koji redovito jedu orašaste plodove imaju veću vjerojatnost da će biti fizički aktivni, hraniti se zdravo i imati manji rizik od srčanih bolesti kako stare.

Znanstvenici sa Sveučilišta Minnesota School of Public Health smatraju da je to zbog nutrijenata u orašastim plodovima i njihovog utjecaja na cjelokupno zdravlje. Pratili su 3023 osobe (muškarci i žene) 20 godina i uspoređivali njihovo zdravlje s prehranom.

Orasi
Shutterstock 

Orasi su jedini izvrstan biljni izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline, za koju se pokazalo da podržava zdravlje srca i mozga, kao i zdrave procese starenja. Samo jedna porcija oraha (otprilike jedna šaka) ima impresivnu lepezu nutrijenata koji blagotvorno utiču na opće zdravlje, prenosi Zadovoljna.rs.

Orasi sadrže četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezij (45 miligrama). Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.

Orasi
Shutterstock 

'Čini se da oni koji jedu orašaste plodove imaju jedinstven tjelesni fenotip koji sa sobom nosi i druge pozitivne zdravstvene učinke, poput bolje kvalitete prehrane, osobito ako su jeli orašaste plodove od djetinjstva do srednje odrasle dobi, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja. Sveučilište Minnesota, dr. Lynn M. Steffen.

Konzumacija oraha također je povezana s gubitkom težine - oni koji su jeli orahe pokazali su znatno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ih nisu jeli.

Studija je objavljena u Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.