Korištenje raznih ulja u kulinarstvu nije nepoznanica - od maslinovog, preko ulja avokada ili pak kokosovog ulja koje stalno nalazimo u receptima i ne bojimo se igrati s njima. Međutim, kad je riječ o uljima orašastih plodova, situacija je nešto drukčija. Koriste se rjeđe, nekad se nepravedno zanemarena iako itekako mogu obogatiti jelo.
Danas ćemo pisati o orahovom ulju, točnije o njegovom korištenju u kulinarstvu. Ovo ulje jednako je blagotvorno kao i druga ulja, a na dodir je čak i luksuznije. U svom nerafiniranom stanju, ovo suptilno gorko ulje odlično funkcionira umiješano u vinaigrete, slaže se i sa slanim i slatkim jelima kojima daje nježni slani okus. Nerafinirano ulje oraha je završno ulje koje se ne smije zagrijavati, za razliku od rafiniranog orahovog ulja koje se može koristiti za kuhanje na visokim temperaturama ili pak za pirjanje; možemo ga koristiti kao ulje za pečenje ili pri izradi peciva, kruha i slično.
Orahovo ulje se proizvodi se od mljevenih i prešanih oraha koji su ili sušeni ili pečeni. To je zapravo specijalno ulje koje je prvenstveno namijenjeno kao završni ‘touch’ prilikom pripreme jela.
Zagrijavanje orahovog ulja riskira da postane gorko, zato dobro pazite imate li rafinirano ili nerafinirano ulje. Na sobnoj temperaturi, pak, ulje ima lagani, ugodno gorak okus i aromu koja je zemljana i suptilna, što ga čini izvrsnim za taj završni dodir vašem jelu. Okus mu je nalik nježnijoj verziji oraha, bogat je i s prekrasnom notom gorčine koja uravnotežuje bogati, puterasti okus.
Možemo ga koristiti na više načina - možemo, primjerice, njime politi pečenu ili kuhanu ribu, zatim pečeno povrće, tjesteninu ili žitarice, bruskete, pa čak i sir. Možemo ga i umiješati u vinaigrette za zemljanu, orašastu dimenziju a možemo njime obogatiti i deserte - dodajte nekoliko žlica nerafiniranog ulja u kolače, kruh ili pečene jabuke! Možemo ga koristiti i za pirjanje, posebno kod azijskih jela ali i francuskih ili mediteranskih. Najvažnije je zapamtiti da ne zagrijavate nerafinirano orahovo ulje jer okus može postati malo opor ako se zagrije, što će vam pokvariti cijelo ovo gastro iskustvo!
U nastavku provjerite recept za salatu od mladih krumpira s orahovim uljem!
Sastojci:
2 žlice oraha
1 žlica estragona ili octa od jabukovače
2 žličice dijon senfa
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice orahovog ulja
1 žličica tekućeg meda
sol i papar
900g mladog krumpira, opranog ili očišćenog
1 žlica nasjeckanog svježeg lišća estragona
1 velika ljutika, sitno nasjeckana
Priprema:
Orahe stavite u vruću pećnicu na otprilike 200C na nekoliko minuta dok ne dobiju boju. To daje svježiji, manje gorak okus orašastim plodovima.
Stavite ocat, senf, ulja, med te sol i papar u staklenku ili u zdjelu ručnog blendera. Protresite ili dobro izmiješajte dok ne postane kremasto. Po želji dodajte još začina.
Krumpir kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 15-20 minuta, dok ne omekša. Dobro ocijedite i, kada se dovoljno ohladi, prerežite na polovice ili četvrtine. Stavite krumpir u zdjelu s estragonom, ljutikom i orasima i dodajte dressinga koliko želite. Poslužite toplo.