Većina ljudi na poslu provodi sate ispred kompjutera i prije spavanja se opušta ispred televizora, a ujutro prvo posegne za mobilnim telefonom.

Svi ovi uređaji emitiraju takozvano 'plavo svjetlo', svjetlo kraće valne duljine koje se može naći u mnogim uređajima od žarulja do pametnih telefona, laptopa, televizora s ravnim ekranom i tableta.

Istraživanja kažu da bi previše izlaganja ovoj plavoj svjetlosti moglo oštetiti kožu kao i utjecati na kvalitetu sna. 'Plavo svjetlo može izazvati značajna oštećenja očiju i kože uzrokujući ubrzano starenje', kažu stručnjaci.

Istraživanje, koje datira iz 2018., pokazalo je da izlaganje plavoj svjetlosti čak i na samo sat vremena može izazvati reaktivne vrste kisika (ROS), molekule koje su povezane s preranim starenjem kože i stvaranjem bora.

Bore
Shutterstock 

Aktualnija studija iz 2023. godine također je povezala ROS s oštećenjem kože i bržim starenjem, iako je istaknula da 'precizan proces još nije u potpunosti poznat'.

Kako zaštititi kožu od plave svjetlosti?

Spavajte dovoljno

Izlaganje plavoj svjetlosti može ometati san, a nesanica, osim što stvara stres za vaše tijelo, može utjecati i na vašu kožu. Natečene oči, bljedilo, suha koža i smanjena proizvodnja kolagena, što uzrokuje bore, samo su neki od simptoma koje naglašavaju stručnjaci.

Spavanje
Unsplash 

Spavanje između sedam i devet sati je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju kožu.

Ako zbog prirode posla ne možete smanjiti vrijeme korištenja kompjutera, preporučuje se da smanjite upotrebu televizora i mobitela. 

Koristite serum s vitaminom C

Uvedite serum s vitaminom C u svoju dnevnu rutinu njege kože jer će vam on posvijetliti kožu i spriječiti pojavu bora.

Njega lica
Instagram 

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom

To je činjenica koja je većini poznata. Kreme sa zaštitnim faktorom jedan su od ključnih koraka u prevenciji starenja kože lica, a dermatolozi i beauty stručnjaci savjetuju da je nanosite svaki put kada izlazite iz kuće.