Bore su prirodni dio starenja, ali svi težimo da kožu što duže održimo mladolikom.

Stručnjaci kažu da često pretjerujemo s agresivnim tretmanima što može stvoriti suprotan efekt, posebno ako nam je koža osjetljiva. Osim toga radimo još neke greške u našoj svakodnevici. 

Bore
Unsplash 

Ne pretjerujte s jakim tretmanima

Kemijski pilinzi i tretmani retinolom nisu za svakoga. Ako primjećujete da ih vaša koža ne voli, odnosno da se javljaju svrbež, crvenilo i osjetljivost, nemojte ih koristiti. Što više pokušavate koristiti proizvode koji nisu kompatibilni s vašom kožom, to je veći rizik da oštetite prirodnu barijeru kože i isušite je još više naglašavajući fine linije i bore.

Tretman lica
Shutterstock 

Dakle, ako stalno imate lošu reakciju na novi retinol ili proizvod za piling, savjet je da ga ne koristite, makar ne često.

Jedan od razloga zašto se retinol preporučuje protiv starenja kože je taj što stimulira proizvodnju kolagena. Zato se onima koji ga ne mogu koristiti umjesto toga preporučuje uzimanje suplemenata kolagena.

Vodite računa o mimici

'Sigurno vam nećemo reći da prestanete smijati, ali ako ste kod kuće, odmaranje mišića na licu pomaže, posebno kada su usta u stalnom pokretu tijekom dana', ističu stručnjaci.

Mimika
Shutterstock 

Spavajte na svilenoj jastučnici

Kvalitetan san jako je važan za ljepotu našeg lica i cjelokupne kože, kako lica tako i tiela. Dok spavamo i odmaramo se, oporavljamo naš organizam. Važno je i na kakvoj jastučnici spavamo.

Stručnjaci savjetuju da omiljene pamučne jastučnice zamijenimo svilenima ili satenskima. Lice se na novim jastučnicama neće 'gužvati' već će po njima 'kliziti' bez velikog trenja.

Spavanje na svilenoj jastučnici
Shutterstock 

'Za razliku od pamuka, svila ne upija prirodnu vlagu. Umjesto toga pomaže vašoj koži da održi barijeru što zapravo može podstaknuti vaše proizvode za njegu kože da nastave raditi preko noći', kažu stručnjaci.