DRŽE REKORD U DUGOVJEČNOSTI: Donosimo recept za obrok koji najstarija obitelj na svijetu jede svaki dan

U nastavku pronađite recept za juhu koju jede najdugovječnija obitelj na svijetu.

Shutterstock

Obitelj Melis porijeklom je iz Perdasdefogua, grada na otoku Sardiniji. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, ima najveći postotak stogodišnjaka na svijetu.

Ova obitelj je najstarija na svijetu i drži rekord u dugovječnosti, devetero braće i sestara zajedno imaju 861 godinu, a najstariji član ima 109 godina.

ETTORE LOI/ AFP/ PROFIMEDIA 

Novinar i istraživač Dan Buettner, godinama proučava navike ljudi u plavim zonama (neznanstveni izraz za geografske regije u kojima žive najstariji ljudi na svijetu), a posjetio je i obitelj Melis i s njima razgovarao o njihovoj prehrani.

On je otkrio da svi članovi ove obitelji svaki dan jedu isti obrok. Riječ je o minestrone juhi s tri vrste graha, kruh od kiselog tijesta i čaši crnog vina.

Minestrone juha obitelji Melis

Ovakva juha se na Sardiniji tradicionalno priprema s bilo kojim povrćem koje u tom trenu imaju u vrtu, no uvijek mora sadržavati grah i fregulu (vrstu tjestenine s grizom).

Sastojci:

  • 7 jušnih žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žuti luk srednje veličine
  • 2 mrkve srednje veličine
  • 2 stabljike celera srednje veličine
  • 2 žličice nasjeckanog češnjaka
  • 1 konzerva rajčice
  • 3 krumpira srednje veličine
  • 1,5 šalica nasjeckanog komorača
  • 1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršinovog lista
  • 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1/2 šalice suhog boba
  • 1/2 šalice šarenog graha
  • 1/3 šalice suhog slanutka
  • 6-8 čaša vode
  • 2/3 šalice fregule ili kus kusa ili tjestenine acini di pepe
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice papra

Shutterstock 

Priprema:

1. Zagrijte 3 jušne žlice maslinovog ulja u velikom loncu za juhu na srednje jakoj vatri

2. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer te dinstajte, često miješajući, dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak i kratko prodinstajte.

3. Dodajte rajčicu, nasjeckani krumpir, komorač, peršin, bosiljak te bob, grah i slanutak. Dolijte vodu tako da je sve povrće pokriveno i da ima oko 3 cm vode iznad njega.

Shutterstock 

4. Pojačajte vatru i pričekajte da zakuha, a onda je ponovo smanjite i pustite da se polako krčka u nepokrivenoj posudi dok grahorasto povrće ne omekša. To će trajati otprilike sat i pol ako koristite suho povrće, a ako ga uzimate iz konzerve, dovoljno je samo desetak minuta. Po potrebi dodavajte vode.

5. Umiješajte tjesteninu, sol i papar, a ako vam se juha čini pregustom slobodno dodajte vode, do 2 čaše. Nastavite krčkati dok tjestenina ne omekša, nekih desetak minuta.

6. Prije nego ulijete juhu, u zdjelicu dodajte žlicu maslinovog ulja.