Kako starimo, tijelo se mijenja, stoga treba stalno voditi računa o prehrani i navikama koje utječu na naše zdravlje i izgled.
Certificirana holistička nutricionistica Jennifer Hanway, čija je specijalnost utjecaj prehrane na izgled kože i koja blisko surađuje s dermatolozima, otkriva što jede kako bi svoju kožu održala savršenom. Njezin način prehrane nije restriktivan, prvenstveno se temelji na raznolikosti, dok je fokus najčešće na proteinima.
'Sve što činimo za poboljšanje zdravlja kože utječe na cjelokupno zdravlje tijela', otkriva Hanway.
Odaberite proteine ujutro
Jennifer Hanway smatra da je za većinu ljudi najbolje ujutro za doručak pojesti proteinski obrok.
'To je najbolja stvar koju možete učiniti za svoj metabolizam, i to s dugoročnim učinkom”, otkriva Hanway, dodajući da je dobar izbor i za osobe na autofagiji, koje često ne doručkuju odmah, već nekoliko sati nakon buđenja. Nadalje objašnjava kako su proteini ključni za lijepu i zdravu kožu jer se koža sastoji od proteina, uglavnom kolagena, elastina i keratina.Preporučeni dnevni unos proteina je 1 gram po kilogramu tjelesne težine za osobe koje nisu fizički aktivne, dok se za one koji vježbaju preporučuje između 1,5 i 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.
Jelovnik za doručak Jennifer Hanway uključuje smoothieje s mljevenim lanom, maca prahom, lisnatim povrćem, tikvicama, avokadom i maslacem od badema, kao i grčki jogurt, bobičasto voće, jabuke, orašaste plodove i heljdu, kojima ponekad dodaje kolagen u prahu.
Ručak za lijepu i zdravu kožu
Raznolikost je vrlo važna u prehrani, ne samo za osjet okusa, već i za crijevnu mikrofloru i cjelokupno zdravlje. Znanstvenici preporučuju da tjedno konzumirate 30 različitih namirnica biljnog podrijetla.
'Ručak nazivam velikom, ružnom salatom. Uzimam što je moguće više lisnatog zelenog povrća, pazeći da ima i nekih gorkih trava. Dodam i povrće koje je ostalo od večere prethodni dan, ponekad malo fermentirano. Maslinovo ulje također je obavezan dodatak, avokado ili neki drugi protein koji je pri ruci. O ručku stvarno ne razmišljam puno', priznaje Jennifer otkrivajući da je cilj unijeti što više antioksidansa, zdravih masnoća i vlakana kroz ručak.
Na njezinom jelovniku za ručak najčešće se nalazi piletina, losos ili tofu sir, zatim kelj, rikula i lisnato povrće, ekstra djevičansko maslinovo ulje, avokado, fermentirana hrana, cikla... Od voća koje koristi u pripremi ručka su jabuke, bobičasto voće i šipak, kao i mahune i razne sjemenke.
Proteinski međuobrok za osjećaj sitosti
Jedna od razlika koju ćete primijetiti kada počnete jesti više proteina je duži osjećaj sitosti, više energije i zadovoljstva. Stoga za međuobroke birajte orašaste plodove, sjemenke i namirnice poput humusa, preporučuje Jennifer, a prenosi Lepa&Srećna.
Što za večeru?
'Večera ne mora biti komplicirana. Ne brojimo kalorije, brojimo hranjive tvari i pazimo koliko boja, vrsta masti i proteina imamo u obroku', kaže Hanway. Obično jede mljevenu junetinu ili puretinu, cvjetaču i zdrave umake za tjesteninu od neprerađene hrane, kao i losos i povrće na žaru.