Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USPORAVA STARENJE KOŽE I STVARANJE BORA: Stručnjaci savjetuju da žene 50+ trebaju piti 2 čaše ovog pića na dan

Kako starite, normalno je primijetiti određene promjene na koži, uključujući više bora, tanju teksturu i promjene u pigmentaciji.

 Koža.jpg Izvor: Shutterstock

Američka akademija za dermatologiju kaže da se protiv znakova starenja možete boriti zdravom prehranom, odgovarajućom hidratacijom, dobrim navikama spavanja i dosljednom rutinom njege kože, koja bi trebala uključivati ​​svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje i hidratantne kreme. Međutim, neki stručnjaci kažu da postoji još jedan način na koji možete spriječiti starenje kože: pijte određene vrste vina u umjerenim količinama.

 Vino Izvor: Shutterstock

 Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ispijanje previše alkohola povezano je s visokim krvnim tlakom, bolestima srca, moždanim udarom, bolešću jetre, problemima mentalnog zdravlja i oslabljenim imunološkim sustavom. Međutim, postoji jedna vrsta vina koja može pružiti veliku korist koži bez rizika, kaže nova studija, a to je dealkoholizirano muškatno vino.

Stručnjaci su naveli pet ključnih prednosti koje ima za kožu.

1. Vino ima protuupalna svojstva

Umjerene količine vina mogu imati protuupalni učinak na tijelo, što se može pretočiti u manje kožnih poremećaja temeljenih na upalama kao što su rosacea ili kronični dermatitis. Stručnjaci dodaju kako je ovo piće prepuno antioksidansa poput flavonoida, resveratrola i tanina.

'Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu koji mogu oštetiti stanice kože i pridonijeti znakovima starenja', navode za strane medije i dodaju da je umjerenost ključna.

 Vino Izvor: Shutterstock

Prema studiji iz srpnja 2023. koju je objavilo Američko društvo za prehranu, ispijanje dvije čaše dealkoholiziranog muškatnog vina svaki dan može pružiti mnoge dobrobiti za kožu.

Istraživači su mjerili stanje kože, uključujući markere upale i oksidativnog stresa prije i nakon studije, i zaključili da koža ispitanika pokazuje znakove manje upale na kraju šestotjednog razdoblja.

2. Može održavati vašu kožu hidratiziranom

Studija je također otkrila da su ispitanici nakon šest tjedana ispijanja dvije čaše ovog dealkoholiziranog crnog vina iskusili smanjenje gubitka vode na površini kože. To je dovelo do manje vidljive stare kože, budući da hidratacija stvara važnu barijeru koja štiti slojeve kože od oštećenja, napisali su autori studije.

 Vino Izvor: Shutterstock

To je jedan od načina na koji se razlikuju alkoholna i dealkoholizirana vina. Dok dealkoholizirana vina potiču hidrataciju kože, poznato je da alkoholna pića dehidriraju tijelo, uključujući kožu - potencijalno dovodeći do suhoće, tamnije pigmentacije, bora i opuštenosti.

3. Može poboljšati vašu cirkulaciju

Još jedan način na koji ispijanje malih količina vina ili bezalkoholnog vina može koristiti vašoj koži jest poboljšanje cirkulacije. Loša cirkulacija može pogoršati određene probleme s kožom, uključujući promjenu boje kože, bore i akne.

'Vino, osobito crno vino, može pomoći u širenju krvnih žila, što povećava cirkulaciju krvi u koži. Poboljšana cirkulacija daje koži više kisika i hranjivih tvari, potičući zdrav sjaj', kažu stručnjaci.

4. Može pomoći u pomlađivanju stanica

Vaše stare stanice kože neprestano umiru kako bi napravile mjesta za nove, zdravije stanice koje se pojavljuju ispod. Crveno vino može vam pomoći u održavanju mladolikog izgleda vaše kože promicanjem ovog ciklusa regeneracije stanica.

 Vino Izvor: Shutterstock

'Resveratrol ne djeluje samo kao antioksidans i protuupalno sredstvo, već također stimulira stanične proteine ​​poznate kao sirtuini. Sirtuini su uključeni u proces pomlađivanja stanica i mogu pomoći u obnavljanju oštećenih stanica kože, čineći da vaša koža izgleda svježije i mlađe', kažu dermatolozi. .

5. Pomaže stimulirati proizvodnju kolagena

Antioksidansi u vinu također mogu podržati proizvodnju kolagena i elastina - dvaju proteina koji su ključni za održavanje vaše kože čvrstom i mladom.

'Ovi proteini su neophodni za održavanje elastičnosti kože i sprječavanje bora', objašnjava dermatologinja i na kraju dodaje: 'Uvijek pijte odgovorno i zapamtite da su uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba i dosljedna rutina njege kože ključni za njeno zdravlje.'

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image