8 sigurnih načina da pokrenete metabolizam čim ustanete: U većinu njih se kune i Novak Đoković

Važno je odmah nakon buđenja pokrenuti metabolizam, a ovo je sigurnih 8 koraka koji će vam pomoći da to postignete.

Shutterstock

Ubrzavanje metabolizma čim se probudimo može značajno pridonijeti boljoj energiji tijekom dana i učinkovitijem sagorijevanju kalorija.

Evo osam sigurnih načina za pokretanje vašeg metabolizma odmah nakon buđenja, a mnoge od ovih tehnika koristi Novak Đoković kako bi ostao u top formi:

1. Popijte čašu vode s limunom

Nakon noći bez unosa tekućine tijelo je u blagoj dehidraciji. Čaša vode s limunom odmah nakon buđenja pomaže kod hidratacije, što ubrzava metabolizam i poboljšava probavu.

Shutterstock 

2. Vježbajte sklekove

Tjelesna aktivnost ujutro jedan je od najbržih načina da aktivirate metabolizam. Sklekovi ne samo da jačaju mišiće, već i potiču brzo sagorijevanje kalorija i poboljšavaju cirkulaciju.

3. Pojedite doručak bogat proteinima

Proteini zahtijevaju više energije za probavu, što ubrzava metabolizam. Jaja, jogurt ili proteinski shake odličan su izbor za početak dana.

Shutterstock 

4. Popijte šalicu zelenog čaja

Zeleni čaj sadrži antioksidanse i kofein koji mogu poboljšati termogenezu i pomoći u sagorijevanju masti.

5. Idite u kratku šetnju

Lagana šetnja nakon buđenja pomaže tijelu da se aktivira, ubrzava metabolizam i osigurava dotok kisika u sve dijelove tijela.

6. Istezanje

Istezanje nakon buđenja pomaže u poboljšanju cirkulacije i jačanju metabolizma, osiguravajući bolju funkciju mišića tijekom dana.

Shutterstock 

7. Metabolizam se stabilizira ako tijekom dana uvijek jedemo u isto vrijeme

Obroci koje isplaniramo tako da ih jedemo barem približno u isto doba dana i u sličnim, umjerenim količinama, pomoći će većini ljudi da 'dovedu metabolizam u red'. Naše tijelo se oslanja i rado se navikava na ravnotežu i red. Dakle, kada pokušavamo jesti u isto ili slično vrijeme, uspostavlja se i ravnoteža našeg metaboličkog sustava.

Inače, ako, primjerice, pojedemo veliku količinu hrane, a zatim dugo ništa ne jedemo, tijelo može sporije sagorjeti kalorije i pohraniti više masnih stanica. Ako jedemo redovito, ta se tendencija smanjuje. Idealno bi bilo da imamo nekoliko manjih obroka u razmaku od oko 3 ili 4 sata.

Unsplash 

8. Dovoljno sna

Kad ne spavamo dovoljno, tijelo oslobađa hormon grelin koji uzrokuje osjećaj gladi. Također, oslobađa se manje leptina, hormona koji nam pomaže da se osjećamo sitima. Dovoljno kvalitetan san osigurava hormonsku ravnotežu, a to nas može spasiti od prejedanja. Istraživanja pokazuju da odrasli trebaju najmanje 7-8 sati sna noću.

Ove jednostavne aktivnosti, ako ih uključite u svoju jutarnju rutinu, mogu učiniti da se osjećate aktivnije i pomoći u sagorijevanju kalorija tijekom dana, piše Stil