Dijeta se temelji na unosu namirnica koje stvaraju alkalno okruženje u tijelu, poput svježeg voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, uz izbjegavanje kiselih namirnica poput mesa, prerađene hrane i rafiniranih šećera. Cilj je smanjiti upale, poboljšati energiju, pa čak i spriječiti određene bolesti, kaže nutricionistica Branka Mirković.
'U mjesec dana, osim što ćete imati 5-8 kilograma manje, poboljšat ćete kvalitetu kože, kose i noktiju, zategnuti mišiće i, što je najvažnije, poboljšati svoje zdravlje. Dijeta je univerzalna i prilagodljiva široj populaciji žena. Muškarci također mogu koristiti ovu dijetu, no oni bi trebali povećati unos hrane za 30-50 posto', objasnila je nutricionistica.
Dijeta se temelji na pretežno alkalnoj hrani, ističe stručnjakinja. Povrće koje je dozvoljeno je: kelj, kupus, brokula, cvjetača, špinat, blitva, male količine luka i češnjaka, rotkvice, rotkvice, bundeva, korabica, šparoge, sve vrste zelenih salata, paprika, rajčica, začinsko bilje poput peršina , list celera, majčina dušica, vlasac... Sve vrste voća možete jesti u dopuštenim količinama.
'Maslinovo ulje i sezamovo ulje su ljekoviti i treba ih koristiti za preljeve. Uvijek ih dodavajte na žličice, a jedna žličica sadrži pet grama ulja. Jela solite umjereno. Što se termičke obrade tiče, idealno je kratkotrajno kuhanje u vodi, kuhanje na pari ili u pećnici. Ne zaboravite da povrće mora biti hrskavo, da se osjeti pod zubima. Kad pripremate kupus i kelj, rebro odrežite jer se ono duže kuha nego lišće', savjetuje nutricionistica.
Jelovnik
Doručak
- Prijedlog 1: po 1 žličicu chia sjemenki, lanenih sjemenki i mekinja navečer potopiti u 1,5 dl kiselog mlijeka ili jogurta. Ujutro pomiješajte s 2 žlice otopljenih malina, kupina ili borovnica
- Prijedlog 2: dva do tri puta tjedno: 2 kuhana jaja, kiselo mlijeko ili 100 g svježeg sira i 100 g svježeg povrća
- Prijedlog 3: Pomiješajte 2 žlice tune sa zelenom salatom
Međuobrok
Tri do četiri sata nakon doručka uzmite 150-200 g mješavine raznog voća ili samo jedno
Ručak
Mijenjajte proteine tijekom tjedna:
- Prijedlog 1: 120 g pilećeg filea
- Prijedlog 2: 100 g junećeg buta (barem jednom tjedno)
- Prijedlog 3: 100 g plave ribe ili 150 g bijele morske ribe
- Prijedlog 4: 2 jaja (ako ih niste jeli za doručak)
- Prijedlog 5 : 150 g mladog sira
- Prijedlog 6: jedan do dva dana u tjednu neka budu bez mesa; zatim pojedite 200 g oguljenog krumpira ili 100 g kuhanog graha ili leće
* Za preljev upotrijebite 5 g maslinovog ulja
Uz bjelančevine pojesti 200 g svježeg povrća kao salatu i 200 g termički obrađenog povrća prelivenog s 5 g (1 žličica) ulja
Večera (mora se pojesti najkasnije do 18 sati)
- Prijedlog 1: tanjur salate, tanjur termički obrađenog povrća i 150 g voća ili 1 banana
- Prijedlog 2: tanjur blitve s malo krumpira i malom narančom
- Prijedlog 3: tanjur nasjeckane cikle i 100 g mladog sira
- Prijedlog 4: tanjur pečene bundeve s malo cimeta
- Prijedlog 5: tanjur salate sa 100 g sira
- Prijedlog 6: kuhani krumpir i jedna rajčica
- Prijedlog 7: tanjur brokule, mladog sira i rajčice
- Prijedlog 8: juha od bundeve
- Prijedlog 9: tanjur juhe od raznog povrća
Savjeti za zdravije mršavljenje
* Tijekom tjedna jedite što više različitog voća i povrća kako bi sve boje bile zastupljene
* Spavajte najmanje 8 sati noću
* Pijte vodu, mineralnu vodu, čajeve, limunade i svježe sokove
Napomena: Prije stupanja na ovu dijetu ili bilo koju drugu posavjetujte se sa svojim liječnikom.