Mnogi od nas bi voljeli skinuti višak kilograma pa nerijetko posežemo za brzim dijetama, a savjete o mršavljenju i zdravoj prehrani možemo naći na sve strane. 

Iako će vam neki od tih savjeta dobro doći i pomoći vam da si olakšate put do vitkije linije, drugi bi vam mogli samo naštetiti. 

U nastavku donosimo 5 mitova koji ne samo da vam neće pomoći da smršavite već biste se prateći ih mogli i udebljati. 

1. Ne smijete jesti banane

Iako je istina da banane sadrže više ugljikohidrata od nekog drugog voća, ta razlika vam neće upropastiti dijetu.

Banane
Unsplash 

Želite li smršavjeti bitno je da pazite na ukupan unos kalorija, a ne da si uskraćujete određene namirnice.

Također, prirodni šećeri iz voća nisu isti kao dodani šećeri u čokoladi ili sladoledu pa se ne trebate osjećati krivima jer jedete određeno voće.

2. Ne smijete unositi gluten

Gluten trebaju izbjegavati ljudi koji pate od celijakije, ali izbjegavanje glutena također može dovesti do debljanja jer su proizvodi bez glutena često puni šećera i drugih umjetnih sastojaka.

5 savjeta o mršavljenju koji nisu istiniti i vode do debljanja
Shutterstock 

Ako se vaša prehrana temelji na voću, povrću, zdravim izvorima proteina i ograničenim količinama cjelovitih žitarica, ionako ne unosite previše glutena.

Ako želite izbaciti gluten, izbacite onaj koji se nalazi u kruhu, keksima i kolačima, ali nemojte ih zamijeniti bezglutenskom verzijom.

3. Nemojte jesti žutanjke

Ranije se vjerovalo da konzumiranje više od 2 jaja tjedno podiže kolesterol, no sad znamo da to nije istina.

Jaja na oko.jpg
Shutterstock 

Veći utjecaj na razinu kolesterola imaju zasićene masti i transmasne kiseline iz crvenog mesa, industrijskih slatkiša i grickalica te pekarskih proizvoda.

Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, mineralima, folnom kiselinom i vitaminima B grupe, a u samo 70 kalorija po komadu imaju veći udio nezasićenih masnih kiselina od zasićenih masti.

4. Sve kalorije su jednake

Iako ćete sa svakom hranom unijeti određen broj kalorija, pripazite da to ne budu prazne kalorije, odnosno one koje unosite hranom koja ima malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost.

čips.jpg
Shutterstock 

Opće pravilo je: što je hrana više obrađena to ima manje hranjivih sastojaka (vitamina, mineral, vlakana), a sadrži više masti, šećera i praznih kalorija.

5. Birajte hranu s manjom količinom masti

Držite se dalje od proizvoda s niskim sadržajem masti. Trebali biste birati standardne verzije proizvoda koji imaju masnoće, a u jelovniku pronađite mjesto za zdrave masnoće koje će vas duže držati sitima.

majoneza
Shutterstock 

Nutricionisti preporučuju dnevni unos od oko 30 posto masti iz zdravih izvora. Proizvodi s niskim sadržajem masti obično sadrže više dodanog šećera jer tako nadoknađuju okus, a takva hrana će vam samo potaknuti osjećaj gladi.