Želite li se riješiti viška kilograma, a da pri tome ne gladujete, možda je dobar izbor za vas švedska dijeta.
Ova dijeta, koja se još naziva i Stockholmskom ili LCHF dijetom, temelji se na prehrani s niskim postotkom ugljikohidrata i visokim sadržajem masti.
Dakle, unosi se više proteina i zdravih masti, a manje ugljikohidrata.
Prehrana tijekom ove dijete se fokusira na konzumaciju povrća i integralnih žitarica te na hranu s visokim sadržajem proteina.
Švedska dijeta obećava gubitak od čak 12 kilograma u dva tjedna i nije stroga po pitanju dnevnog unosa kalorija, ali ne biste je trebali provoditi duže od 13 dana jer bi vam mogla narušiti metabolizam.
Važno je da se prije stupanja na ovu dijetu ili bilo koju drugu posavjetujete sa svojim odabranim liječnikom.
Dopuštene namirnice na švedskoj dijeti
Dok ste na švedskoj dijeti možete jesti povrće kao što su špinat, avokado, krastavac, rajčica, paprika, kupus, cvjetača, gljive, luk, brokula, prokulica, šparoge, bundeva, patlidžan, masline, zelena salata, sve vrste ribe i mesa , orašasti plodovi i sjemenke, jaja, nemasni mliječni proizvodi, a od pića su dopušteni samo voda i nezaslađeni zeleni čaj.
Povremeno možete konzumirati krumpir, mrkvu, kao i tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa, a jednom dnevno možete pojesti jednu voćku ili porciju voća koje ne sadrži puno šećera, poput borovnica, jagoda ili lubenice.
Jelovnik po danima
Ponedjeljak
Doručak: Dva cijela jaja sa špinatom i brokulom, začinjena kokosovim uljem
Ručak: Salata od tunjevine pomiješana s pasiranim avokadom i drugim povrćem bez škroba
Večera: Kuhani losos na maslacu, s pečenim klicama
Utorak
Doručak: Punomasni jogurt s narezanim jagodama, nezaslađenim kokosom i sjemenkama bundeve
Ručak: Pureći burger s cheddar sirom, povrće bez škroba
Večera: Odrezak začiniti crvenom paprikom
Srijeda
Doručak: Nezaslađeni shake od kokosovog mlijeka, bobičasto voće, maslac od kikirikija i nezaslađeni proteinski prah
Ručak: Škampi na žaru s rajčicama i mozzarellom
Večera: Rezanci od tikvica u pestu s pilećim mesnim okruglicama
Četvrtak
Doručak: Kriške avokada i dva jaja pržena na kokosovom ulju
Ručak: Pileći curry s dresingom i povrćem bez škroba
Večera: Pizza od cvjetače s povrćem bez škroba i sirom
Petak
Doručak: Špinat, luk i omlet s cheddar sirom
Ručak: Pileća juha s povrćem
Večera: Egipatske lazanje
Subota
Doručak: Smoothie od kupina, maslaca od indijskih oraščića i proteina lana
Ručak: Puretina, rolice od avokada i sira, u kombinaciji s krekerima od lana
Večera: Pastrva poslužena s pečenom cvjetačom
Nedjelja
Doručak: Gljive, feta sir i kelj omlet
Ručak: Pileća prsa punjena kozjim sirom i karameliziranim lukom
Večera: Velika zelena salata pomiješana s kriškama avokada, škampima i sjemenkama bundeve