Želite li se riješiti viška kilograma, a da pri tome ne gladujete, možda je dobar izbor za vas švedska dijeta.

Ova dijeta, koja se još naziva i Stockholmskom ili LCHF dijetom, temelji se na prehrani s niskim postotkom ugljikohidrata i visokim sadržajem masti.

Dakle, unosi se više proteina i zdravih masti, a manje ugljikohidrata.

Prehrana tijekom ove dijete se fokusira na konzumaciju povrća i integralnih žitarica te na hranu s visokim sadržajem proteina.

Piletina s roštilja i povrće.jpg
Shutterstock 

Švedska dijeta obećava gubitak od čak 12 kilograma u dva tjedna i nije stroga po pitanju dnevnog unosa kalorija, ali ne biste je trebali provoditi duže od 13 dana jer bi vam mogla narušiti metabolizam.

Važno je da se prije stupanja na ovu dijetu ili bilo koju drugu posavjetujete sa svojim odabranim liječnikom.

Dopuštene namirnice na švedskoj dijeti

Dok ste na švedskoj dijeti možete jesti povrće kao što su špinat, avokado, krastavac, rajčica, paprika, kupus, cvjetača, gljive, luk, brokula, prokulica, šparoge, bundeva, patlidžan, masline, zelena salata, sve vrste ribe i mesa , orašasti plodovi i sjemenke, jaja, nemasni mliječni proizvodi, a od pića su dopušteni samo voda i nezaslađeni zeleni čaj.

Riba.jpg
Shutterstock 

Povremeno možete konzumirati krumpir, mrkvu, kao i tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa, a jednom dnevno možete pojesti jednu voćku ili porciju voća koje ne sadrži puno šećera, poput borovnica, jagoda ili lubenice.

Jelovnik po danima

Ponedjeljak

Doručak: Dva cijela jaja sa špinatom i brokulom, začinjena kokosovim uljem

Ručak: Salata od tunjevine pomiješana s pasiranim avokadom i drugim povrćem bez škroba

Večera: Kuhani losos na maslacu, s pečenim klicama

Utorak

Doručak: Punomasni jogurt s narezanim jagodama, nezaslađenim kokosom i sjemenkama bundeve

Ručak: Pureći burger s cheddar sirom, povrće bez škroba

Večera: Odrezak začiniti crvenom paprikom

Meso.jpg
Shutterstock 

Srijeda

Doručak: Nezaslađeni shake od kokosovog mlijeka, bobičasto voće, maslac od kikirikija i nezaslađeni proteinski prah

Ručak: Škampi na žaru s rajčicama i mozzarellom

Večera: Rezanci od tikvica u pestu s pilećim mesnim okruglicama

Četvrtak

Doručak: Kriške avokada i dva jaja pržena na kokosovom ulju

Ručak: Pileći curry s dresingom i povrćem bez škroba

Večera: Pizza od cvjetače s povrćem bez škroba i sirom

Pizza od cvjetače
Shutterstock 

Petak

Doručak: Špinat, luk i omlet s cheddar sirom

Ručak: Pileća juha s povrćem

Večera: Egipatske lazanje

Subota

Doručak: Smoothie od kupina, maslaca od indijskih oraščića i proteina lana

Ručak: Puretina, rolice od avokada i sira, u kombinaciji s krekerima od lana

Večera: Pastrva poslužena s pečenom cvjetačom

Nedjelja

Doručak: Gljive, feta sir i kelj omlet

Ručak: Pileća prsa punjena kozjim sirom i karameliziranim lukom

Večera: Velika zelena salata pomiješana s kriškama avokada, škampima i sjemenkama bundeve