Trend prehrane s niskim udjelom masti iz 80-ih i 90-ih možda je imao dobre namjere, ali današnji zdravstveni stručnjaci vjeruju da je napravio više štete nego koristi.

Iako je ideja bila smanjiti unos kalorija, sada znamo da to nije baš tako. Neke masti, kao što su omega-3 masne kiseline i mononezasićene masti, imaju ogromne zdravstvene prednosti, poput smanjenja upale i doprinosa zdravlju srca.

Losos je najzdravija riba
Shutterstock 

Bez obzira na vrstu, mast nije nešto što bismo trebali u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane. To je makronutrijent neophodan za ljudski život. Međutim, neki proizvođači hrane nastavljaju proizvoditi nemasne verzije svojih proizvoda, koje su zapravo vrlo nezdrave.

Preljev za salatu s malo masnoće

Ako niste pažljivi pri zalijevanju, preljev za salatu lako može unijeti mnogo kalorija jer je većina napravljena od ulja. Budite oprezni s nemasnim preljevima.

Preljev za salatu
Unsplash 

Neki nadoknađuju nizak udio masnoće dodavanjem sladila i škroba, ali i dugim popisom umjetnih boja i konzervansa.

Juha iz vrećice niske masnoće

Namirnice koje imaju nizak udio masnoće a nisu zdrave
Story 

Samo zato što je juha lagana ne znači da je dijetalna. Mnoge juhe u vrećicama pune su natrija i imaju iznimno malo proteina, stoga napravite vlastitu juhu kod kuće i izbjegavajte one iz vrećice.

Integralne grickalice

Iako nemasni čips, pereci ili grickalice mogu imati manje kalorija od svojih visokomasnih verzija, jedna stvar se ne mijenja: ove su namirnice visoko prerađene.

Pereci
Unsplash 

Da biste bili pametan i zdrav potrošač, pogledajte etikete da vidite što je na njima. Čitajte točne sastojke na pakiranju, savjetuje Sensa.rs