Mnogi ljudi, kad odluče smršavjeti, počnu izbjegavati konzumiranje kruha, no ako vam to teško pada, postoji zdravija alternativa koja  će vam omogućiti da se ipak ne morate potpuno odreći ove namirnice. 

Ako ste zabrinuti zbog kalorija koje biste mogli unijeti jedući kruh, stručnjaci su otkrili trik kako jednostavne ugljikohidrate u kruhu pretvoriti u zdravije, odnosno 'otpornije' ugljikohidrate.

Ako nema šanse da se odreknete kruha, a htjeli biste smršavjeti, kako piše Daily Mail, možda će vam biti lakše ako primijenite trik koji će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite iz kruha.

Kako jesti kruh da se ne udebljamo
Profimedia 

Trik je u tome da kad kupite ili ispečete kruh, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Jer poput kuhanja i hlađenja, zamrzavanjem se škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči čudno i zanimljivo, ali to znači da vaše tijelo iz kruha dobiva puno manje kalorija. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da se nakuplja i stvara višak.

Za većinu ljudi to je dobra stvar, jer veći udio rezistentnog škroba znači da tijelo sporije probavlja smrznuti kruh, uzrokujući blaži porast šećera u krvi od svježeg kruha, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

Kruh peciva
Profimedia 

'Otporan škrob znači da vaše tijelo apsorbira manje kalorija i stoga je više kalorija dostupno vašem mikrobiomu (vašim crijevnim bakterijama), dajući 'dobrim' bakterijama nešto čime se mogu hraniti i razmnožavati', objašnjava nutricionist dr. Michael Moseley.

Najveći problem bijelog kruha je što zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo oslobađa energiju pa podiže razinu šećera u krvi. Ipak, oni koji u obitelji nemaju dijabetičare ne bi trebali brinuti oko konzumacije bijelog kruha, koji je idealno jesti za doručak jer ubrzava metabolizam, tvrde znanstvenici. Osim toga, zamrzavanjem se najbolje produljuje rok trajanja kruha, prenosi Stil