Kruh je mnogima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, no poznato je da utječe na našu težinu.
Često se može čuti da ljudi kada odluče smršaviti, prvo izbacuju upravo kruh iz prehrane jer se tako ubrzava gubitak kilograma.
Evo što se zapravo događa kada kruh nestane s našeg jelovnika.
1. Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu
Kruh je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje primijetit će se na tijelo te će dovesti do gubitka kilograma. No nije riječ o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.
Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
2. Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljikohidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osjećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega kruh utječe na kilograme budući da je prepun hidrata.
To ne znači da u potpunosti treba izbaciti kruh iz prehrane, već samo da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.
3. Porast energije i bolja probava
Bijeli kruh za razliku od crnog ili integralnog ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz jelovnika i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.
I nutricionistica Kacie Barnes ističe da je ugljikohidrate važno unositi u tijelo u umjerenim količinama.
'Uključivanjem ovih namirnica u prehranu unijet ćete dovoljno vlakana, željeza, folata i magnezija, bit ćete siti i imat ćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su dijelovi najbolji za vas', ističe Kacie.