Ljubica Komlenić već dugi niz godina priprema jela za Novaka Đokovića i cijelu njegovu obitelj. Ova vrlo uspješna dama podrijetlom je iz Vojvodine, a već više od 20 godina živi i radi u Italiji. O njezinim specijalitetima se priča pa ne čudi činjenica da ona priprema jela za slavnog tenisača.

O Noletovom jelovniku se stalno priča, a dok ga neki smatraju vrlo rigoroznim, drugi se dive njegovoj upornosti i ustrajnosti.

Ljubicu je upoznao prije 6 godina na turniru u Rimu, gdje je ona vodila tim od 300 kuhara koji su pripremali hranu za sudionike i goste jednog natjecanja. Đokovići su vidjeli njeno ime i prezime na uniformi, pa su je pitali je li iz Srbije.

'Novak je prije svega prijatelj i sve što sam za njega napravila bilo je prijateljski. poznali smo se u Italiji. Na sakou je pisalo moje ime i prezime, tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Nakon dva mjeseca smo počeli surađivati. Nole je divna osoba', tvrdi Ljubica.

S 19 godina otišla je u Italiju i tamo završila fakultet za gastronomiju. U kuhinju je ušla iz čiste znatiželje i dva tjedna prala suđe. Počela je studirati i nakon godinu dana postala glavna kuharica u restoranu. Danas je Michelinova koordinatorica u Italiji, te radi s kuharima koji imaju Michelinovu zvjezdicu te i vrhunskim slastičarima.

'S 19 godina sam s jednim koferom u ruci otišla u Italiju i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svijetu kulinarskih sudaca s maksimalnom licencom A kategorije i sudim reprezentacije na svjetskim natjecanjima', rekla je u misiji 'Kec na jedanaest' na K1 televiziji.

Iako je poznato da je Novak iz prehrane izbacio gluten, Ljubica kaže da to nitko ne bi smio učiniti na svoju ruku i da se o ovoj temi mora puno više pričati. Ističe da su najvažniji sastav hrane i temperatura pripreme.

'Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problema, jer bezglutensko tijesto sadrži škrob i svaka priprema bez glutena, ako netko ne zna ili nije educiran, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stupnjeva, da bi se napravila dobra hrskavica i sva ta masnoća izgori, pretvara se u negativni kolesterol i nestaju proteini. Riba se ponaša na isti način. No, ako grah kuhamo na sto stupnjeva, ne ugrožavamo proteine ​​u prehrani. Zna to i Novak koji unosi više proteina nego ribom i mesom. Što se tiče Novakove ishrane, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način', rekla je.

Dodaje da Đoković jede voće, povrće, sjemenke, orašaste plodove i mahunarke, te kvinoju i rižu.

'Sve kuham poštujući namirnicu , na nižim temperaturama, kako bih sačuvala hranjivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuham je, naravno, ljubav', dodala je.

Iako najbolji svjetski tenisač ne jede hranu životinjskog podrijetla, i dalje uživa u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj varijanti.

'To su balkanski specijaliteti, poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa, ali mi ih spremamo za Novaka na veganski način. Nisu mu omiljena jela, ali su mu bliska pa mu ih ponekad pripremimo da ga podsjetimo na tradicionalne okuse', rekla je jednom prilikom, piše Stil Kurir.

Novakov jelovnik izgleda ovako:

Doručak: Čaša mlake vode nakon ustajanja, dvije velike žlice mauka meda, bezglutenska organska zobena kaša s brusnicama, grožđicama, suncokretovim sjemenkama, bademima

Međuobrok: Bezglutenski kruh, krekeri s avokadom i tunom

Ručak: Zelena salata, bezglutenska tjestenina (kao dodatak riža, šparoge, veganski sir i rajčica)

Međuobrok: Jabuka s maslacem od indijskih oraščića, dinja

Večera: Cezar salata s dresingom, juha s povrćem, fileti lososa, s prženim rajčicama i marinadom

I Jelena Đoković svojedobno je otkrila kako izgleda njezina prehrana zbog koje se godinama nije udebljala ni grama.

'Ne jedem meso, ribu, mliječne proizvode ili šećer. Moja prehrana je 70% sirova hrana, 30% kuhana (juha, tjestenina, kvinoja, riža). Nemam problema s glutenom, ali ipak radije izbjegavam. Je li teško? Ne, ako znaš zašto to radiš i ako si dobro informiran o tome. I da, teško je naći pravu hranu, pripremljenu na zdrav način. Zato su organizacija i dobra informiranost ključe', rekla je.