Okrugli 40. rođendan je svojevrsna prekretnica kad su u pitanju brojne stvari, pa čak i prehrana. Nutricionisti tvrde da je ovo pravi trenutak da iz jelovnika isključimo neke namirnice. Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se iza 40. vide posljedice burne mladosti, ali i da zdrave navike mogu pomoći da izgledamo sjajno te izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.
'Čips i gazirana pića možete zaboraviti.Raznovrsna prehrana neophodna je da biste prije svega cijeli organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode', kaže Pavlova i dodaje da je neophodno da konzumiramo često morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, ali i kumin i kurkumu.
Ističe i da je važno da pijemo što više vode, jer je ona ta koja igra odlučujuću ulogu u radu organizma. Pored vode, savjetuje i ispijanje biljnih čajeva.
Liječnica je podsjetila na štetnost brze hrane jer, kako kaže, prerađena i pržena hrana, posebice meso, uzrokuje upale jetre, krvnih žila i zglobova. Sve to uzrokuje probleme s kožom i metabolizmom te pretilost.
Što ne treba jesti nakon 40. godine?
Glavno je smanjiti količinu šećera.
'Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, izvrsno je 'pogonsko gorivo' za maligne stanice. Oštećuje proteine vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne žile i unutarnje organe. Svakako se morate odreći sokova, peciva i masnih slastica. Također, pokušajte smanjiti konzumaciju bijelog kruha, tjestenine, bijele riže i žitarica', zaključila je.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.