Što je više jedete, više mršavite: Dijeta s 'čarobnom juhom' obećava gubitak 5 kg u 7 dana

Glavni sastojak ove dijete je juha od kupusa koje možete jesti koliko god želite, neki čak kažu da ćete više smršavjeti što je više jedete.

Shutterstock

Kupus dijeta jedna je od najpopularnijih dijeta. Odlikuje je jednostavnost pripreme i učinkovitost u rezultatima. U većini slučajeva tijelo dobro reagira čak i ako se ova dijeta provodi nekoliko dana, a tada se može reći da se radi o blagom čišćenju organizma.

Ova dijeta nije nova, već je postala popularna 50-ih godina prošlog stoljeća, a obećava gubitak 5 kg u 7 dana. Ljudi su ga koristili za poboljšanje općeg zdravlja i kao svojevrsni detoks tijela. Također, neki izvori tvrde da se juha od kupusa, na kojoj se temelji ova dijeta, koristila i tijekom Prvog svjetskog rata za jačanje imuniteta.

Shutterstock 

Skuhajte juhu od sljedećeg povrća:

• 5 velikih glavica luka
• 2 zelene paprike
• 1 ili 2 konzerve cijelih rajčica (ili 1-2 veće svježe rajčice ili 2 dl kuhane rajčice - domaće ili kupovne)
• vezica celera
• 1 srednja mrkva
• veća glavica kupusa (slatkog, svježeg)
• 1 žlica svake od sljedećih žitarica i mahunarki: leća, pšenica, ječam i suhi grašak

Kako se pravi:

Prvo je potrebno na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte sve ostalo povrće, osim kupusa.

Posoliti, popapriti, dodati peršin i po želji ljute papričice. Zalijte vodom da prekrije i kuhajte dok povrće ne omekša.

Shutterstock 

Nasjeckani kupus dodajte tek kada sve ostalo povrće (i mahunarke i žitarice, ako ste ih dodali) omekša jer se najkraće treba kuhati. Kupus se kuha najkraće kako bi zadržao što više hranjivih tvari, vitamina i minerala. Tako ćete s ovom juhom, osim izvrsnih rezultata u vidu mršavljenja, dobiti i porciju zdravlja.

Nastojte koristiti što manje soli dok kuhate juhu od kupusa, a nemojte je soliti nakon kuhanja. Ako želite pojačati okus juhe, možete je začiniti nekim drugim zanimljivim začinima po želji.

Također, izbjegavajte dodavanje škrobnog povrća poput krumpira ili batata u juhu, mrkva je u redu.

Kako se provodi kupus dijeta

Ovu juhu možete jesti kad god ogladnite i koliko želite. Neki zagovornici dijete s juhom od kupusa tvrdi da ćete više mršavjeti što je više jedete. Uz ovu juhu ide i poseban jelovnik koji je vrlo važno ispoštovati jer se, uz juhu od kupusa, upravo u njemu krije ključ uspjeha ove dijete. 

Tijekom dijete nikako ne smijete jesti slatkiše, grickalice, brzu hranu ili bilo što što nije na preporučenom jelovniku.

Shutterstock 

Također, jako je važno da izbjegavate alkoholna pića dok ste na ovoj dijeti. Kao i pričekati najmanje 24 sata prije početka ove dijete, ako ste prije toga pili alkoholna pića. A nakon završetka dijete pričekajte barem 24 sata prije nego što popijete svoje prvo alkoholno piće. Iako je preporuka da i nakon završetka ovog plana prehrane izbjegavate ili minimalizirate konzumaciju alkoholnih pića kako biste održali svoju novu težinu.

Prvi dan

Dozvoljeno je sve voće osim banana. Jede se samo juha i voće. Možete piti nezaslađeni čaj, nezaslađenu crnu kavu i/ili vodu.

Drugi dan

Sve povrće - količina nije ograničena - važno je da niste gladni. Pokušajte jesti lisnato povrće i izbjegavajte mahune, grašak, kukuruz itd. Za večeru možete pojesti veliki pečeni krumpir na maslacu. Na ovaj dan ne jedite voće. Ne zaboravite pojesti i juhu. Barem jednom dnevno.

Shutterstock 

Treći dan

Jedite juhu, voće i povrće koliko želite. Ne jedite pečeni krumpir. Ako ste se pridržavali gore navedenih uputa za ova tri dana trebali biste biti 2-3 kg lakši.

Četvrti dan

U toku dana pojedite do 3 banane, juhu, a nemasnog mlijeka pijte koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljikohidrata, a mlijeko sadrži potreban kalcij. Juha je i dalje obavezna. 

Unsplash 

Peti dan

Govedina i rajčice. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 rajčica. Pokušajte popiti 6-8 čaša vode tijekom dana kako biste izbacili višak mokraćne kiseline iz tijela. Obavezno pojedite bar jedan tanjur juhe. 

Šesti dan

Možete jesti koliko god želite govedine i povrća. Ne zaboravite juhu. 

Shutterstock 

Sedmi dan

Integralna riža i povrće. Pijte nezaslađeni voćni sok. Možete jesti koliko god želite riže i povrća. Obavezna juha, piše dijeta.net.