Kiseli kupus spremljen 'nabrzaka' prži salo: Odličan za probavu, smanjuje nadutost i spas je za crijeva

Kiseli kupus spremljen 'nabrzaka' postao je hit u svijetu, a priprema se jako jednostavno.

Shutterstock

Da je kupus iznimno zdrava namirnica dobro je poznato, a koliko su ga cijenili naši preci dokazuje i činjenica da se kiseli kupus naziva i lijekom za stotinu bolesti.

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine.

Za što je dobar kiseli kupus

Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru.

Shutterstock 

Kiseli kupus se od sirovog razlikuje zbog toga što je prirodno bogat probiotičkim kulturama, a one imaju pozitivan utjecaj na probavni sustav i opće zdravlje. Probiotici također pomažu u smanjenju plinova, nadutosti, zatvora i proljeva. Kiseli kupus ima samo 25 kalorija na 100 grama pa je odličan saveznik u mršavljenju. Kupus dijeta jedna je od najpopularnijih u jesenskom i zimskom razdoblju, a obećava gubitak 5 kg u 7 dana.

Recept za kupus koji se kiseli ‘na brzinu’ zaludio je cijeli svijet, a potekao je iz Azije. Sprema se u staklenkama, može se praviti u maloj količini, a bit će gotov već za dva do tri dana.

Shutterstock 

Ovakva kupus salata naziva se ‘kimchi’, a istraživanja su pokazala da može znatno smanjiti rizik od pretilosti.

Kako se priprema

Kiseli kupus spremljen na azijski način djelotvoran je i za muškarce i za žene, a preporučuje se da ga se konzumira uz sva tri glavna obroka tijekom dana. Dovoljna je jedna zdjelica - oko 50 grama ove pikantne salate.

Kimchi se po želji može pripremiti od običnog ili kineskog kupusa. Operite ga i narežite na velike 'trake' širine oko 2 cm. Dodajte mladi luk ili poriluk, đumbir narezan na kockice ili nariban te po želji komadiće rotkvice. U soljenku dodajte žličicu morske soli u pola litre vode.

Shutterstock 

Stavite povrće u veliku zdjelu, pospite mljevenom paprikom ili čilijem u prahu. Prelijte solju i ostavite stajati preko noći. Sutradan povrće premjestite u staklenke ili lonac koji se dobro zatvara, pokrijte presolom i ostavite na tamnom mjestu dva do tri dana.

Kimchi je izvrstan probiotik koji pomaže uspostaviti zdrav crijevni mikrobiom i jača imunitet.