Stručnjaci kažu da je ovo najgori način za pripremu jaja: Diže masnoću u nebo i razara srce

Jaja su omiljena namirnica, važan sastojak za pripremu mnogih jela, a neizostavni kao doručak ili večera. Osim kako ih pripremate, važno je i s čim jedete jaja.

Shutterstock

Bjelanjci su nevjerojatan (vegetarijanski) izvor proteina, a žumanjci su prepuni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsey Wengler. Dakle, jaja su zdrava i hranjiva, ali da biste iz jaja izvukli ono najbolje, treba pripaziti na njihov način pripreme.

Činjenica je da su neki načini pripreme jaja bolji od drugih, a mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je prženje u puno ulja i na jakoj vatri definitivno najnezdraviji način pripreme jaja.

'Pržite li jaja na maslacu, mogli biste poništiti neke od zdravstvenih dobrobiti jaja. Jaja prirodno imaju visok udio proteina i nizak udio zasićenih masti, ali čim dodate maslac u smjesu, zasićene masti u vašem jelu rastu. To je nešto što ne želimo, jer je pretjerana količina zasićenih masnoća u prehrani usko povezana s bolestima srca, kaže dijetetičarka Catherine Basbaum.

Shutterstock 

Korištenje zasićenih masnoća u pripremi jaja dodaje značajne kalorije u jelo, kao i nezdrave masnoće koje se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Ali imajte na umu da ne morate izbjegavati samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, korištenje tih sastojaka može umanjiti visok nutritivni profil jaja. Jedino što je nezdravije od prženja jaja je prženje na jakoj vatri.

'Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, što može potaknuti upalu u tijelu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju samo na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to spriječilo', kaže dijetetičarka Rebecca Vasuta.

Koji je najbolji način pripreme jaja?

Priprema jaja s minimalnom masnoćom ili korištenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada zdravije su alternative.

Tvrdo kuhana ili poširana jaja način su pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom.

Unsplash 

No, osim kako ih kuhate, važno je i s čim jedete jaja.

'Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranjive tvari i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikule izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka', savjetuje dijetetičarka za Yahoo!Style, prenosi Krstarica.