Poriluk je dvogodišnja biljka podrijetlom s Mediterana, dnevna povrtna kultura koja je poznata još od starog Egipta, gdje je bila posebno cijenjena kao povrće, ali i kao ljekovita biljka.
'Poriluk sadrži puno vode, a malo kalorija (61 kalorija na 100 gr) pa je pogodan za dijetalnu prehranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i vrlo korisne sastojke: beta karoten, bjelančevine, biljna vlakna , biljne masti, kalij, kalcij, biljne masti, biljne hormone, vitamine A, B, C, E... Povoljno je što sadrži i male količine šećera i soli', kaže Jasna Vujičić, nutricionistica.
U prehrani se koriste korijen i listovi poriluka.
Poriluk se u prehrani koristi kao dodatak salatama, juhama, pitama ili pržen s jajima. Nije pogodan za čuvanje u zamrzivaču, iako se u hladnjaku (nezamrznut) može čuvati 7 do 10 dana.
Također, blagotvorno djeluje na organizam kod mnogih bolesti: alergija, astme, ateroskleroze, bolesti srca i krvnih žila, bronhitisa, depresije, kašlja, bubrežnih kamenaca, impotencije, pada imuniteta, dijabetesa...
'Poriluk čisti krvne žile od masnih naslaga i povišenog kolesterola. Može se koristiti kao diuretik, antioksidans i blagotvorno djeluje protiv mikroba (kao vrsta antibiotika). Budući da poriluk sadrži mnogo hranjivih i ljekovitih sastojaka, a malo kalorija, koristi se u mnogim dijetama protiv pretilosti i za održavanje vitke linije', ističe nutricionistica.
Dame ga mogu koristiti i u svrhe ljepote. Vitamin E i karoten koji sadrži dragocjeni su za njegu kože.
Poriluk je korisno povrće kao hrana, kao prirodni lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti, no, ne treba pretjerivati s dnevnom količinom poriluka, jer u većim količinama može štetiti organizmu.