Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijem našeg tijela i zato je vrlo važno da je zdrava. Nutricionistica Ivana Đurović otkrila je kako napraviti detoks jetre.
Jednodnevni detoks tretman
• Nakon ustajanja popijte čašu tople vode s jednim iscijeđenim limunom i malo meda.
• Pijte svježe pripremljen sok od mrkve ili pojedite salatu od naribane mrkve i jabuke.
• Doručak: zdjelica miješane voćne salate s 1 žlicom raznih sjemenki – bučinih, suncokretovih, lanenih sjemenki ili frape od višnje i rižinog mlijeka. Jedite onoliko koliko vam je potrebno da budete siti.
• Čaj od maslačka plus čaša (ili više) vode prije međuobroka.
• Međuobrok: svježe cijeđeni voćni sok i integralni keksi ili salata od sirovog celera i mrkve.
• Ručak: veliki tanjur zelene salate ili salate od sirovog povrća, integralna riža pripremljena na vodi s dodatkom povrća, jogurt. Ili juha od povrća, kuhano povrće i riba, sa sokom od jabuke.
• Nakon ručka popiti čašu vode i čaj od maslačka, ili neki drugi preporučeni čaj.
• Svježe pripremljen sok od voća ili povrća prije popodnevne užine.
• Popodnevni međuobrok: neki od preporučenih čajeva s mladim, nemasnim sirom namazanim na krišku integralnog kruha.
• Prije večere jedna jabuka dobro oprana u toploj vodi.
• Večera: juha od povrća s malo ili bez soli, artičoke na žaru s pečenom bijelom ribom i salata od miješanog povrća začinjena češnjakom, limunovim sokom i maslinovim uljem.
• Nakon večere možete popiti jedan od čajeva za detoksikaciju jetre.
• Prije spavanja popiti još jednu čašu vode u kojoj je otopljeno malo gline i lana.
Čajevi za detoksikaciju jetre
• Broćika i kičica: Čajevi od ovih biljaka vrlo su ljekoviti za jetru. Mogu se raditi kao mješavina jednakih dijelova ili pojedinačno. Pijte 3-4 šalice čaja dnevno, tako da žličicu mješavine prelijete s 2 dl vruće vode, a nakon deset minuta procijedite.
• Breza, majčina dušica, neven, orah (lišće), pelin, peršin (cijela biljka), sikavica, potočarka, maslačak (lišće, korijen), čičak, ružmarin (potiče rad jetre), kadulja: svi ovi čajevi pospješuju rad jetre uz izbacivanje otrova i masnoće, a pripremaju se tako da se žličica osušene biljke prelije s 2 dl vruće vode, nakon desetak minuta procijedi, po potrebi zasladi medom i konzumira.
• Šipak: Piti tri puta dnevno po jednu šalicu čaja, četvrt sata prije jela.