S proljećem nam je stigla i sezona svježeg povrća, a tikvice su često na listi omiljenih. Široko su rasprostranjene, lako se spremaju, a internet je pun recepata za ukusna i zdrava jela od tikvica. Sadrže važne minerale, vitamine i antioksidante, a uz to imaju samo 17 kalorija na 100 grama pa su tako odličan saveznik onih koji bi prije ljeta voljeli skinuti pokoji kilogram.

'Tikvice su idealne za redukcijsku dijetu, jer sadrže puno vode i dijetalnih vlakana. Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana pogodni su i za dijete s povišenim kolesterolom i trigliceridima. Dijabetičari bi ih trebali što češće imati na jelovniku jer s jedne strane tikvice ne sadrže ugljikohidrate, a s druge strane smanjuju apsorpciju glukoze. Kalcij i magnezij djeluju na snižavanje krvnog tlaka. Svojim djelovanjem na regulaciju masnoća i šećera djeluju preventivno na nastanak ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Fitonutrijenti djeluju antikancerogeno, jer sprječavaju mutaciju stanica', objasnila je za Kurir nutricionistica Jasna Vujičić.

Tikvice
Shutterstock 

Bogate su antioksidansima i štite kožu

U tikvicama ćete pronaći obilje vitamina A i C, kao i mnoge biljne spojeve, uključujući polifenole i karotenoide, skupinu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu tijelu smanjiti upalu i boriti se protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje, kada im se dopusti da se akumuliraju u velikim količinama u cijelom tijelu, mogu dovesti do gotovo svih kroničnih bolesti kojih se možete sjetiti, od bolesti srca do raka.

Također, karotenoidi su povezani s UV zaštitom, pomažući prirodnoj zaštiti naše kože od opeklina i raka kože.

Sadrže važne hranjive tvari korisne za zdravlje očiju

Kad je riječ o održavanju zdravlja očiju i vida, tikvice također mogu biti korisne. Dva karotenoida pronađena u ovoj tikvi, lutein i zeaksantin, povezani su s poboljšanim zdravljem očiju, kao i vitamin A.

Tikvice.jpg
Shutterstock 

Lutein i zeaksantin zapravo se nakupljaju u mrežnici, pomažući u prevenciji očnih bolesti povezanih sa starenjem kao što su katarakta i makularna degeneracija. Vitamin A također je usko povezan s funkcijom oka kao ključnim igračem u zdravlju mrežnice i cjelokupnoj funkciji oka

Promiču zdravlje srca, normalnu razinu kolesterola i krvnog tlaka

Poznato je da tikvice podržavaju i zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalija, magnezija i vitamina K. U tikvicama ćete pronaći pektin, vrstu topivih vlakana koja se vežu za kolesterol u gastrointestinalnom traktu, izlučujući ga iz tijela kroz otpad, umjesto da se apsorbira u krv.

Kad imamo velike količine 'lošeg' kolesterola (lipoproteina niske gustoće ili LDL) u krvi, postoji mogućnost da uzrokuje stvaranje plaka u našim venama i arterijama, što potencijalno može dovesti do bolesti srca.

Tikvice
Shutterstock 

Unos vlakana također može pridonijeti normalnoj razini krvnog tlaka, što je neophodno za optimalno zdravlje srca. Također, kalij i magnezij su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom otkucaju srca, a vitamin K je dio procesa zgrušavanja krvi, još jednog važnog aspekta ukupnog zdravlja srca.

Pružaju vlakna za zdravu probavu i crijevni mikrobiom

Topiva vlakna koja se nalaze u tikvicama korisna su za zdrave bakterije koje se nalaze u sluznici vaših crijeva. Te bakterije žive u debelom crijevu u široj zajednici mikroorganizama poznatih kao crijevni mikrobiom i ključne su ne samo za zdravlje probavnog sustava, već i za naše cjelokupno zdravlje.

Tikvice
Shutterstock 

Visok sadržaj vode koji se nalazi u tikvicama nije samo važan za hidrataciju, već će također pomoći probavi, olakšati apsorpciju hranjivih tvari i spriječiti uobičajene probavne probleme kao što je zatvor.

Pozitivno djeluju na živčani sustav i mozak te su dobre kod anemije

Uz sve gore navedene hranjive tvari koje se nalaze u tikvicama, također ćete pronaći vitamin B folat i vitamin B6. Folat je posebno važan mikronutrijent za trudnice jer je ključan za formiranje neuralne cijevi kod beba koje rastu u maternici, kao i za zdravu krv i stvaranje stanica tijekom života. Vitamin B6 pomaže u sprječavanju anemije, održava zdrav živčani sustav i može čak pomoći u jačanju zdravlja mozga.