Svaki će vam nutricionist reći da je zeleno lisnato povrće među najzdravijim namirnicama koje možete konzumirati, a jedno se ovdje posebno ističe.

Radi se o špinatu koji je odličan izvor hranjivih tvari poput vitamina C i E, beta-karotena, mangana, cinka i selena koji štite organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom, a to je posebno važno za zdravlje krvnih žila.

Špinat je bogat nitratima
Shutterstock 

Ovo snažno zeleno lisnato povrće prepuno je vitamina i minerala, a najpoznatije je po visokim razinama željeza koje je neophodno za cijeli imunološki sustav.

Špinat bi svakodnevno trebale konzumirati osobe koje boluju od osteoporoze, a zbog kalija i žene koje ulaze u menopauzu.

Osim toga, špinat potiče probavu i liječi zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizira razinu šećera u krvi, poboljšava rad mozga te je dobar izbor za anemične osobe.

Nutricionistica Courtney D’Angelo tvrdi da je špinat najbolje povrće za one koji žele smršavjeti, osobito ako se želimo riješiti svima mrskog sala s trbuha.

trbuh.jpg
Shutterstock 

Naime, gubitak visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahtijeva promjenu načina života i prehrambenih navika, primjerice uključivanje više vlakana i proteina u prehranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera, a neće vam odmoći ni redovito vježbanje.

Špinat je pun hranjivih tvari, što ga čini hranjivim i zdravim za vaše tijelo. Obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sve te tvari povezane su sa smanjenjem masnog tkiva na trbuhu’, ispričala je D’Angelo za Eat This.

Špinat
Shutterstock 

Budući da špinat ima visok sadržaj vlakana i vrlo malo kalorija, njih samo 23 na 100 grama, kao i puno proteina pa će vam itekako pomoći da se osjećate sitima, a potaknut će i probavu.

‘Osim toga, špinat je niskokalorično povrće, istovremeno vrlo bogato vlaknima. Konzumiranje vlakana pomaže da se osjećate sito i sprječava prejedanje. Vlakna pomažu u probavi i apsorpciji hrane, što će pomoći da vaš metabolizam bude pod kontrolom’, ističe nutricionistica.