Rijetko što je, kad se tiče zdrave prehrane, a pogotovo skidanja kilograma, steklo tako lošu reputaciju kao ugljikohidrati. Mnogi vjeruju da ugljikohidrati debljaju, a izbacivanje istih je temelj nekih popularnih dijeta poput keto dijete.

Međutim, ugljikohidrati nam nisu neprijatelj i dijete koje na duži period traže da izbacite cijelu jednu skupinu namirnica nisu ni zdrave, ni održive.

Kad želite izgubiti nekoliko kilograma, morate imati na umu nekoliko stvari kada je riječ o ugljikohidratima. Doista postoje neke namirnice koje biste trebali izbjegavati, no postoje i ugljikohidrati koji vam zapravo pomažu da lakše sagorite kalorije i postignete figuru o kojoj ste sanjali. Ključ leži u razlikama između rafiniranih i nerafiniranih ugljikohidrata. Pretjerana konzumacija rafiniranih ugljikohidrata je ono što dovodi do debljanja, posebno u području trbuha.

Ugljikohidrati koji ne debljaju
Shutterstock 

Najbolji primjeri rafiniranih ugljikohidrata su pomfrit, bijeli kruh, bijela riža, slatkiši. Ali ako volite ugljikohidrate, birajte one nerafinirane, koji vam mogu pomoći pri mršavljenju, jer i oni imaju puno hranjivih tvari.

Ugljikohidrati koji ne debljaju

Zeleno povrće

Zelena salata je najrizičnija namirnica
pexeles 

Uvijek birajte jesti salate od zelenog povrća, poput kelja, brokule ili čak obične zelene salate. Imaju visok sadržaj vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa.

Smeđa riža

Smeđa riža
Shutterstock 

Za razliku od bijele riže, smeđa riža je ukusnija i zdravija za organizam. To je ugljikohidrat koji sadrži i vitamin B, ne podiže razinu šećera u krvi.

Kvinoja

Kvinoja
Shutterstock 

Kvinoja je žitarica s više proteina i svih potrebnih aminokiselina. Izuzetno se jednostavno priprema i puni želudac. Zamijenite obične ugljikohidrate ukusnom porcijom kvinoje i vidjet ćete kako će se kilogrami brže topiti, a obožava je i Jelena Đoković za koju je dobro poznato da pažljivo bira što će uvrstiti na svoj jelovnik i da je posvećena zdravoj prehrani.

Banane

Dijeta s bananama
Unsplash 

Banane su voće koje obično jedemo kad poželimo nešto slatko. Bogate su kalijem, a sadrže i hranjive tvari koje pomažu u regulaciji razine šećera u krvi. Jedite ih umjesto deserta ili kao međuobrok između obroka, savjetuje Sensa.rs