Puno se govorilo i pisalo o Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene, koji je svojedobnoiz prehrane izbacio meso, što mu je pomoglo u održavanju zdravlja i fizičke forme,. Jedna od namirnica koja je nezaobilazan dio prehrane obitelji Đoković je kvinoja.

Kvinoja ne deblja, a iznimno je zdrava. Kvinoju nazivaju 'zlatom Inka' i 'kraljicom sjemenki'. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom.

Jelena-Djokovic-i-Novak-Djokovic-.jpeg
Instagram 

Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može konkurirati proizvodima životinjskog podrijetla. Bogata je vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reumatizma, a zbog visokog udjela kalija povoljno djeluje i na kardiovaskularni sustav.

Jelo s kvinojom
Shutterstock 

Odlična je zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju prehranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.

Kvinoja kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Dodate li ga kupusu, krumpiru ili drugom povrću, osjetit ćete punoću okusa koja se može dobiti samo kuhanjem mesa.

Korisna svojstva također se očituju u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam, čiste tijelo i normaliziraju njegovu funkciju. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju češnjak i luk, ali i drugi začini.

Recepti

Povrće s kvinojom

Sastojci:

- 200 g kvinoje
- 200 g cvjetače
- 200 g brokule
- 200 mrkvi
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- Začini, sol i papar.

Priprema:

Kuhajte kvinoju u vodi oko 15 minuta. Nasjeckajte cvjetaču i brokulu. U tavi na malo ulja prodinstajte luk i naribanu mrkvu pa dodajte cvjetaču i brokulu. Sve zajedno pirjajte 10 minuta pa u tu smjesu dodajte procijeđenu kvinoju, začine, sol i papar.

Pesto s kvinojom

Kvinoja pesto
Shutterstock 

Sastojci: 

- 200 grama rukole
- Svežanj svježeg peršina
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 grama sjemenki bundeve
- 200g kuhane kvinoje.

Priprema:

U blenderu sameljite rikulu i peršin, dodajte ulje, bučine sjemenke i sol te sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smjesu. Dodajte kvinoju u pesto i uživajte u neobičnom okusu.