Svi bismo voljeli zdravije jesti, no budući da u današnjem svijetu svima manjka vremena i energije, često smo skloni zanemariti zdravu prehranu, a kasnije se okrećemo brzim detoksikacijama nastojeći organizam očistiti u kratko vrijeme.

Liječnik Dejan Čubrilo, specijalist medicine sporta, tvrdi da se ne slaže s takvim metodama, a u emisiji RTS Ordinacija odgovorio je na pitanja i razbio neke uvriježene mitove o detoksikaciji.

Doktor savjetuje što jesti navečer da očistimo crijeva ujutro
Profimedia 

'Detoksikacija je danas modni hir. Protivnik sam te mode u smislu 'tri dana sam na detoksu' ili 'tri dana postim'. Detoksikacija mora biti sustav. Kada smo se intoksicirali, znači da smo poremetili ravnotežu, a vrlo je važna stvar kako je došlo do poremećaja: hrana nije probavljena. Kad hranu ne probavljamo na pravi način, ta hrana je podložna djelovanju bakterija, gljivica... Mikrobi vole prljavu okolinu. Nije poanta u tome da mi smišljamo lijekove, nego je poanta u tome da našu okolinu učinimo takvom da im se ne sviđa', objašnjava doktor Čubrilo.

Što se radi ako čovjek ima masnu jetru i povišen kolesterol?

'Ako imate masnu jetru, automatski imate povišenu razinu inzulina. Ako imate povišen inzulin, on će sigurno stvarati masnoću u jetri – to joj je posao. Ne dobivate kolesterol iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape i pljeskavice, stvorit ćete probavni poremećaj, a povišena razina inzulina bit će ta koja će potaknuti stvaranje kolesterola u jetri. Svatko s povišenim kolesterolom ima i povišen inzulin’, ispričao je liječnik.

Koja je prihvatljiva razina kolesterola?

'Nikakav kolesterol koji je ispod 6 ne tumačim kao tragediju. Onda savjetujem pacijentima da ne potiču stvaranje kolesterola. Počnite s nekim antioksidansima, a to nisu tablete, nego 5 do 6 malih porcija od 50 ili 100 grama nečega što nazivamo antioksidansima, a to je voće i povrće u malim dozama. Kolesterol snižavaju biljke... Ne jedemo šećer, pazimo koliko jedemo i u kojim količinama i ne opterećujemo gušteraču masnoćama. Samo malo stavite da zamiriše, ništa više od toga', savjetuje on.

Koje je voće dobro za dijabetičare
Shutterstock 

Što je sa sokovima za detoks?

'To su sokovi koji su napravljeni u blenderu, prešani, pročišćeni... Nitko vam ne kaže da će vam, kad ih popijete, skok inzulina biti toliki kao da ste na testu opterećenja glukozom. Konzumacija takvog soka blokirat će topljenje masti, jetra će stvarati kolesterol i dobit ćete dodatne masnoće. Ovako napravljene sokove ne možete uzimati u takvoj dozi. Nisam za sokove, oni moraju biti s vlaknima, sa sjemenkama, da se smiri odgovor gušterače. Umjesto soka, možete pojesti sve što ste planirali iscijediti', tvrdi Čubrilo.

Što je zabranjeno tijekom detoksikacije?

'Masnoća je zabranjena. Sve se kuha i nema maslinovog ulja, nema badema, nema lješnjaka. Ako je jetra intoksicirana, puna je otrova, onda ne smijete tu jetru opteretiti. Morate je pustiti da se oporavi. To znači da se jetra ne može oporaviti', rekao je.

'Ako morate jesti meso, jedite meso kuhano u vodi, kasnije dodajte povrće i to pojedite. U potpunosti izbacite jaja dok se detoksicirate. Odbacujemo mlijeko u svim procesima. Svi stariji od 30 godina ne bi trebali piti mlijeko. Mliječni proizvodi su jako teško probavljivi', dodao je.

Mlijeko.jpg
Shutterstock 

Što znači uspješna detoksikacija?

'Uspješna detoksikacija znači da podignemo crijeva iz minus faze da počnu raditi. To znači barem jedna stolica dnevno, ali samo jedna stolica je mjera. Metabolizam je tvornica u kojoj se stvara energija iz onoga što uđe u vaše tijelo - to je brz metabolizam, a ne ono kad stalno letite na WC Ako imate više stolica dnevno to nije brz metabolizam nego znak da vaše tijelo ne probavlja hranu kako treba. Jedna datulja, ne pet, jedna datulja, jedna smokva – to je doslovno buldožer i bager za čišćenje crijeva. Datulju ili smokvu namočite u vodu i pojedite te pojedite prije spavanja. Jedna smokva sat vremena prije spavanja će vas smiriti, a onda će vam pročistiti crijeva i žuč i dobit ćete energiju gdje će se hraniti vaše stanice', savjetovao je doktor Čubrilo.