Ljubica Komlenić kuharica je koja radi u Italiji kao Michelinova koordinatorica s kuharima s Michelinovim zvjezdicama, ali Ljubica je i netko tko brine o prehrani Novaka Đokovića.
Prije nekoliko godina gostovala je na K1 televiziji i ovako pričala o Novaku:
'Novak je prije svega prijatelj i sve što sam za njega radila bilo je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Na sakou je pisalo moje ime i prezime, a on me tamo prepoznao. Tako smo se spojili. Nakon dva mjeseca smo počeli raditi zajedno. Nole je divna osoba', ispričala je ljubica koja je s 19 godina otišla u Italiju gdje je završila gastronomski fakultet, a put do vrha krenula je pranjem suđa u kuhinji.
'S 19 godina sam s jednim koferom u ruci otišla u Italiju i napravila sam karijeru. Sad sam jedina žena u svijetu kulinarskih sudaca s maksimalnom licencom A kategorije i sudim reprezentacije na svjetskim natjecanjima gdje postoji je 200 Michelinovih kuhara od jedne do tri zvjezdice koje obučavam u kulinarskim tehnikama za koje sam se specijalizirala. Ovo govorim jer već 12 godina kuhamo ultrazvukom, odnosno ultrazvučnom tehnologijom', rekla je Ljubica gostujući u emisiji 'As na jedanaest' na K1 televiziji.
Iako je poznato da je Novak iz prehrane izbacio gluten, Ljubica kaže da to nitko ne bi smio učiniti na svoju ruku i da se o ovoj temi mora puno više pričati. Sastav hrane i temperatura pripreme najvažnije su stavke, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.
'Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problema, jer bezglutensko tijesto sadrži škrob i svaka priprema bez glutena, ako netko ne zna ili nije educiran, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stupnjeva, da bi se napravila dobra hrskavica i sva ta masnoća izgori, pretvara se u negativni kolesterol i nestaju proteini.Riba se ponaša na isti način. No, ako grah kuhamo na sto stupnjeva, ne ugrožavamo proteine u prehrani. Zna to i Novak koji tako unosi više proteina nego ribom i mesom. Što se tiče Novakove ishrane, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način', rekla je Ljubica.
Dodaje da Đoković jede voće, povrće, sjemenke, orašaste plodove i mahunarke, te kvinoju i rižu.
'Sve kuham poštujući sastojke, na nižim temperaturama, kako bih sačuvala hranjivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuham je, naravno, ljubav', iskrena je Ljubica.
Iako najbolji svjetski tenisač ne jede hranu životinjskog podrijetla, i dalje uživa u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj varijanti.
'To su balkanski specijaliteti, poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa, ali mi ih spremamo za Novaka na veganski način. Nisu mu omiljena jela, ali su mu bliska pa mu ih ponekad pripremimo da ga podsjetimo na tradicionalnu okusa', izjavila je jednom. za vrijeme Komlenića.
Jelovnik Novaka Đokovića
Novak i njegova supruga Jelena rado pričaju o svojoj prehrani koje se drže godinama. Novak je o tome napisao i knjigu, a Stil otkriva kako izgleda njihov dnevni jelovnik.
Doručak
Čaša mlake vode nakon ustajanja, dvije velike žlice meda, bezglutenska organska zobena kaša s brusnicama, grožđicama, suncokretovim sjemenkama, bademima
Međuobrok
Bezglutenski kruh, krekeri s avokadom i tunom
Ručak
Zelena salata, bezglutenska tjestenina (kao dodatak riža, šparoge, veganski sir i rajčica)
Međuobrok
Jabuka s maslacem od indijskih oraščića, dinja
Večera
Cezar salata s dresingom, juha s povrćem, fileti lososa, s prženim rajčicama i marinadom
Više fotografija Novaka Đokovića i Jelene Đoković pogledajte u galeriji: