Bliži se sezona svježeg povrća, a tikvice su svakako na popisu favorita. Široko su rasprostranjeni, jednostavni za pripremu i možete pronaći puno ukusnih i zdravih recepatas njima kao glavnim sastojkom. Sadrže važne minerale, vitamine i antioksidanse, a ako ih volite, nakon što čujete koliko su korisne za vaše zdravlje, jesti ćete ih češće.

Bogate su antioksidansima i štite kožu

U tikvicama ćete pronaći obilje vitamina A i C, kao i mnoge biljne spojeve, uključujući polifenole i karotenoide, skupinu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu tijelu smanjiti upale i boriti se protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje, kada im se dopusti da se akumuliraju u velikim količinama u cijelom tijelu, mogu dovesti do gotovo svih kroničnih bolesti kojih se možete sjetiti, od bolesti srca do raka.

Također, karotenoidi su povezani s UV zaštitom, pomažući u prirodnoj zaštiti naše kože od opeklina i raka kože.

Tikvice.jpg
Shutterstock 

Nutritivna vrijednost tikvica

Porcija od 1 šalice nasjeckanih tikvica sadrži oko 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od pola grama masti, 3,9 grama ugljikohidrata, uključujući 1,24 grama vlakana, i oko 3,1 grama (prirodnih) šećera.

Sadrže važne hranjive tvari korisne za zdravlje očiju

Kad je riječ o održavanju zdravlja očiju i vida, tikvice također mogu biti korisne. Dva karotenoida pronađena u ovoj tikvi, lutein i zeaksantin, povezani su s poboljšanim zdravljem očiju, kao i vitamin A.

Lutein i zeaksantin zapravo se nakupljaju u mrežnici, pomažući u prevenciji očnih bolesti povezanih sa starenjem kao što su katarakta i makularna degeneracija. Vitamin A također je usko povezan s funkcijom oka kao ključnim igračem u zdravlju mrežnice i cjelokupnoj funkciji oka.

Za što su dobre tikvice
Shutterstock 

Promiču zdravlje srca, normalnu razinu kolesterola i krvnog tlaka

Poznato je da tikvice podržavaju zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalija, magnezija i vitamina K. Tikvice sadrže pektin, vrstu topivih vlakana koja se vežu za kolesterol u gastrointestinalnom traktu, izlučujući ga iz tijela putem otpadnih tvari. 

Kada imamo velike količine 'lošeg' kolesterola (lipoproteina niske gustoće ili LDL) u krvi, postoji mogućnost da uzrokuje stvaranje plaka u našim venama i arterijama, što može dovesti do bolesti srca.

Unos vlakana također može pridonijeti normalnoj razini krvnog tlaka, što je neophodno za optimalno zdravlje srca. Također, kalij i magnezij su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom otkucaju srca, a vitamin K je dio procesa zgrušavanja krvi, još jednog važnog aspekta ukupnog zdravlja srca.

Pružaju vlakna za zdravu probavu i crijevni mikrobiom

Topiva vlakna koja se nalaze u tikvicama korisna su za zdrave bakterije koje se nalaze u sluznici vaših crijeva. Te bakterije žive u debelom crijevu u široj zajednici mikroorganizama poznatih kao crijevni mikrobiom i vitalne su ne samo za zdravlje probavnog sustava, već i za naše cjelokupno zdravlje.

Visok sadržaj vode koji se nalazi u tikvicama nije samo važan za hidrataciju, već će također pomoći probavi, olakšati apsorpciju hranjivih tvari i spriječiti uobičajene probavne probleme kao što je zatvor.

Rezanci od tikvica.jpg
Shutterstock 

Pozitivno djeluju na živčani sustav i mozak te su dobri kod anemije

Uz sve gore navedene hranjive tvari koje se nalaze u tikvicama, također ćete pronaći vitamin B folat i vitamin B6. Folat je posebno važan mikronutrijent za trudnice jer je ključan za formiranje neuralne cijevi kod beba koje rastu u maternici, kao i za zdravu krv i stvaranje stanica tijekom života. Vitamin B6 pomaže u sprječavanju anemije, održava zdrav živčani sustav i može čak pomoći u jačanju zdravlja mozga.