Inflacija je udarila svako kućanstvo pa mnogi od nas nastoje smanjiti troškove gdje god mogu. Vjerojatno ste i sami primijetili da su troškovi hrane poprilično narasli u proteklih godinu dana pa se sve više ljudi žali na skupoću.

Tome ipak ima lijeka, no ako želite uštedjeti na kupovini namirnica, morat ćete uvesti neke nove navike. Prvenstveno se to odnosi na praćenje akcija i popusta, plansko kupovanje i kreativan pristup kuhanju.

Namirnice
Jelena Mileusnić 

Prošli tjedan uspjela sam tako za nešto više od 13 eura pripremiti čak 9 porcija zdravih obroka, a što sam kupila i što sam pripremila pročitajte u nastavku. Bitno je napomenuti da su neke od ovih namirnica kupljene na sniženju od 50 posto i da sam dodala nekoliko sastojaka koje sam već imala kod kuće poput brašna, ulja i začina. Također, kuhala sam samo za jednu osobu.

Što sam kupila?

  • 450 grama junetine za gulaš (50 posto popusta)- 1,68 eura
  • 2 poriluka (na akciji)- 0,93 eura
  • 3 luka- 0,60 eura
  • 3 tikvice (na akciji)- 1,33 eura
  • 3 jaja (paket na akciji 1,89 eura)- 0,57 eura
  • 500 grama mljevene puretine- 4,59 eura
  • začin za kosane odreske u vrećici-1,39 eura
  • 3 veće mrkve- 0,50 eura
  • kantica grčkog jogurta od 450 grama- 1,50 eur

Što sam kuhala?

Ovaj put sam u kupovinu krenula bez popisa pa sam se orijentirala prema akcijskim cijenama i popustima te sam od tih namirnica nastojala pripremiti zdrave obroke.

'Gulaš'

Pronašla sam junetinu u kockicama za gulaš sniženu na 50 posto pa sam je odlučila nadopuniti povrćem i napraviti svoju verziju 'gulaša'. Meso sam izrezala na manje kockice i prepržila ga na ulju dok nije dobilo smeđu boju, zatim stavila na stranu.

Junetina
Jelena Mileusnić 

Izrezala sam 2 veća crvena luka, propržila ih na ulju na kojem se pržilo meso, dodala jednu veliku mrkvu narezanu na kockice, podlila vodom i pirjala dok mrkva nije omekšala, zatim sam dodala meso i kuhala dok nije smekšalo, neprestano podlijevajući, a na kraju sam dodala jedan krumpir narezan na kockice i pirjala dok se i krumpir nije skuhao.

Gulaš
Jelena Mileusnić 

Ovu sam količinu podijelila u 3 porcije i jela je u kombinaciji sa zelenom salatom.

Gulaš
Jelena Mileusnić 

Varivo od poriluka i kosani odresci

Variva su prilično budget friendly, ukusna i jednostavna za pripremu pa ih često kuham. Pronašla sam poriluk na akciji pa sam odlučila napraviti varivo od poriluka uz koji sam kombinirala kosane odreske. Za to su mi trebala 2 poriluka, 2 mrkve, jedna glavica crvenog luka i 2 krumpira srednje veličine.

Namirnice
Jelena Mileusnić 

Propržila sam luk dok nije postao staklast i dodala mrkvu te podlila vodom i pirjala dok mrkva nije omekšala, zatim sam dodala na kolutove narezan poriluk i još vode, a pred kraj kuhanja i krumpir narezan na kockice. Zgustila sam varivo s malo brašna razmućenog u hladnoj vodi. Možete dodati i zapršku ili varivo zgustiti jednim zgnječenim krumpirom.

Varivo i kosani
Jelena Mileusnić 

Za kosane odreske sam koristila mljevenu puretinu jer mi je najdraža okusom, no možete je zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom. U nju sam dodala začin za kosane odreske iz vrećice, oblikovala male pljeskavice i ispekla ih na naglo na tavi.

Od ove kombinacije sam dobila 4 porcije, s tim da mi je malo variva i preostalo.

Pohane tikvice

Tikvice su također bile na akciji pa sam se odlučila za ovu brzu varijantu. Naribala sam ih, posolila i ostavila 15-ak minuta da 'puste' višak tekućine, a zatim ih umiješala u smjesu u koju sam stavila 3 jaja, 3 žlice brašna i 3 žlice grčkog jogurta. Umjesto grčkog jogurta možete korisiti i mlijeko s kojim ćete dobiti smjesu kao za palačinke.

Namirnice
Jelena Mileusnić 

Ovu smjesu sam velikom žlicom stavljala na tavu i kratko pekla. Ovo je brz i jeftin obrok koji možete pripremiti kad nemate puno vremena. Ja sam ih jela u kombinaciji s grčkim jogurtom i zelenom salatom. Umjesto grčkog jogurta možete ubaciti obični jogurt ili svježi sir.

Pohane tikvice.jpg
Jelena Mileusnić 

Ova količina mi je bila dovoljna za 2-3 obroka, ovisno koliko jedete.