Ako imate dijabetes, ono što jedete može biti vrlo važno za održavanje šećera u krvi pod kontrolom, uz redovite kontrole i pridržavanje propisane terapije. Ovo su namirnice koje treba izbjegavati za doručak.

Ugljikohidrati su nutrijent koji ima najveći utjecaj na razinu glukoze u krvi, prema Chandi Pattni, registriranoj dijetetičarki. Ugljikohidrati koje vaše tijelo brzo razgrađuje mogu uzrokovati nagli porast glukoze u krvi što znači da imaju visok glikemijski indeks. To se odnosi na slatku hranu te slatka i gazirana pića. S druge strane, postoje ugljikohidrati koji će se sporije probaviti i apsorbirati, uzrokujući postupni porast šećera u krvi tijekom vremena.

Gazirani sokovi.jpg
Shutterstock 

Vlakna također mogu biti korisna hranjiva tvar jer djeluju kao fizička barijera koja usporava apsorpciju ugljikohidrata, navodi Diabetes UK. Konzumiranje obroka koji kombinira proteine ​​i zdrave masti također može dovesti do sporog porasta razine glukoze u krvi.

Kada je riječ o doručku, ne postoji idealna veličina porcije koja bi odgovarala svima, jer će svatko drugačije upravljati svojim dijabetesom, dijetom, tjelovježbom, lijekovima i/ili inzulinom.

Međutim, korisno je znati koja hrana na vašem tanjuru za doručak može povećati razinu šećera u krvi.

Koja hrana može povećati razinu šećera u krvi?

Stručnjaci kažu da je najbolje izbjegavati doručke bogate zasićenim masnoćama ili šećerom, kao i kuhanje hrane prženjem u visokozasićenim masnoćama ili ulju, kao i dodatnu masnoću u slanini, kobasicama itd.

Chanda je navela tri namirnice za doručak koje mogu utjecati na razinu šećera u krvi:

• Velika zdjela zašećerenih žitarica s punomasnim mlijekom - žitarice od rafiniranih žitarica koje sadrže čokoladu imaju viši glikemijski indeks i malo vlakana, dok punomasno mlijeko ima nezdravu masnoću.

Pahuljice
Shutterstock 

• Bijeli tost s maslacem i pekmezom – bijeli kruh je rafinirani ugljikohidrat koji je siromašan vlaknima i ima viši glikemijski indeks od pekmeza, dok je maslac nezdrava mast.

• Peciva - još jedna namirnica s višim glikemijskim indeksom koja sadrži šećer i nezdrave masnoće

Također, volite li uz doručak popiti čašu soka od naranče, dijetetičarka je predložio da budete krajnje oprezni.

- Voćni sok može biti iznimno izazovan zbog visokog glikemijskog indeksa i nedostatka dijetalnih vlakana, što može dovesti do brzog porasta razine glukoze u krvi, vrlo brzo nakon konzumiranja - rekla je.

Iz istog razloga savjetuje oprez sa smoothiejima.

Zdrave opcije za doručak

Obrok bogat proteinima i vlaknima držat će vas sitima tijekom dana.

Chanda je također preporučila malu zdjelicu kaše (recimo, zobene) kao opciju zdravog doručka za osobe s dijabetesom tipa 2, budući da ima nizak glikemijski indeks i prepuna je vlakana. Možete ih posuti orasima ili bademima koji će osigurati dozu vlakana, proteina i zdravih masnoća ili dodati chia sjemenke ili mljevene sjemenke lana. A ako ste željni nečeg slatkog, dodajte malo voća probajte bobičasto voće (svježe ili smrznuto), jabuke ili kruške.

3 namirnice koje treba izbjegavati za doručak ako imate dijabetes
Shutterstock 

Ako više volite slani doručak, Chanda savjetuje da komadu tosta od cjelovitih žitarica dodate avokado i poširana jaja, čime ćete tijelo nahraniti vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima.

Mala zdjelica nemasnog grčkog jogurta s orašastim plodovima, sjemenkama i bobičastim voćem još je jedna dobra opcija.