Dobro je poznato da su sjemenke zdrave za naš organizam, a one koje su mnogima omiljena grickalica, posebno se ističu po svojim dobrobitima za organizam. Radi se o suncokretovim sjemenkama koje su bogate nutrijentima i antioksidansima, sadrže biljne proteine, vitamin E, minerale, zdrave masti i vlakna, a cijena im je prilično niska. 

Njihova konzumacija pomaže poboljšati imunitet i može pomoći u smanjenju rizika od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i pretilost.

Suncokret, suncokretove sjemenke
Shutterstock 

Jedno istraživanje pokazalo je da sjemenke suncokreta štite zdravlje srca kroz sinergijske učinke dobrih masnoća, antioksidansa, vlakana, proteina i minerala. Zajedno, ove hranjive tvari imaju pozitivne učinke na regulaciju šećera u krvi, kontrolu krvnog tlaka i upale, kao i smanjenje rizika od srčanog udara.

Druga studija je proučavala odnose između konzumacije sjemenki i čimbenika rizika od srčanih bolesti kod gotovo 900 muškaraca i žena. Istraživači su otkrili da su žene koje su jednom do dvaput mjesečno jele sjemenke, uključujući sjemenke suncokreta, imale znatno niže razine ukupnog kolesterola i LDL-a, također poznatog kao loš kolesterol, u usporedbi s onima koje nisu jele sjemenke.

Kod muškaraca nisu primijećene promjene.Međutim, najmanju težinu imali su muškarci koji su jeli više sjemenki suncokreta. Osim toga, ni žene ni muškarci nisu se udebljali kada se povećala učestalost konzumacije sjemenki.

Sjemenke
Shutterstock 

Nadalje, pregled istraživanja zaključio je da sjemenke suncokreta mogu igrati ulogu u snižavanju razine šećera u krvi i mogu se koristiti za bolje upravljanje dijabetesom tipa 2, a neki ih nazivaju superhranom za ovaj oblik dijabetesa. Znanstvenici također izvještavaju da su bioaktivne komponente u ovim sjemenkama uključene u bolju regulaciju šećera u krvi i liječenje inzulinske rezistencije.

Osim toga, nealkoholna masna bolest jetre, također poznata kao stanje u kojem se masnoće nakupljaju u jetri, može biti uzrokovana pretilošću, metaboličkim sindromom i dijabetesom tipa 2. Jedna je studija proučavala podatke više od 25 000 odraslih osoba i otkrila da konzumacija orašastih plodova i sjemenki povezivalo se sa smanjenim rizikom od razvoja spomenutog oblika bolesti jetre, prenosi Danas.rs.