Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta zbog koje dolazi do smanjenja koštane mase pa kosti postaju manje čvrste i podložnije su prijelomima. Oseoporoza više pogađa žene nego muškarce, a najčešća je postmenopauzalna ostoporoza koja nastaje zbog pada razine estrogena.

Najrizičniji čimbenik za razvoj osteoporoze je niska koštana masa, a gubitak koštane mase počinje oko tridete godine života. Osim genetike, na koštanu masu utječu i životni čimbenici poput prehrane, hormonalnog statusa, tjelesne aktivnosti, pušenja...

Kosti.jpg
Shutterstock 

Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost te adekvatan unos kalcija i vitamina D su važni čimbenici u preveniranju osteoporoze. Kalcija, osim u mlijeku i mliječnim proizvodima, ima u kelju, brokuli, epi, suhoj marelici i suhim smokvama te u sitnoj plavoj ribi.

Glavni izvor vitamina D je njegova sinteza u koži koja nastaje izlaganjem sunčevom svjetlu, no zimi, kad ima manje sunca i manje boravimo vani, često može doći do nedostatka ovog važnog vitamina.

Među namirnice bogate vitaminom D spada i suho voće, a u nastavku vam donosimo 5 voćki koje možete uvrstiti u prehranu kako biste unijeli više ovog vitamina.

1. Suhe šljive

Suhe voćke koje su dobre za kosti
Shutterstock 

Suhe šljive su poznate po svojim blagodatima za probavu, ali manje je poznato da dobro utječu na zdravlje kostiju.

Izvrstan su izvor kalija, magnezija i vitamina K te polifenola koji doprinose zdravlju kostiju, smanjuju gubitak koštane mase i povećavaju gustoću kostiju.

2. Suhe smokve

Suhe smokve su dobre za probavu
Instagram 

Odmah nakon šljiva na listi su suhe smokve koje su jako dobar izvor kalcija, a odličan su izvor i vlakana pa su dobre i za zadravu probavu. Osim toga bogate su antioksidansa koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i mineralima koji potiču rast i održavanje kostiju.

Često su omiljeni kao međuobrok jer su bogate prirodnim šećerima i brzom energijom. Osim što su odlična poslastica za užinu, možete ih dodati u svoje jutarnje žitarice.

3. Grožđice

Grožđice
Shutterstock 

Kalcij je prisutan i u grožđicama koje također sadrže značajne količine bora koji je važan za pravilno formiranje kostiju i učinkovitu apsorpciju kalcija. Bor je posebno koristan u sprječavanju osteoporoze.

Grožđice mogu biti slastan međuobrok, jednako kao i suha smokva, a možete ih dodati u jogurt, zobene pahuljice ili kompot.

4. Suhe datulje

datulje
Pixabay Datulje

Datulje su vrlo popularno voće diljem svijeta, a u našim krajevima najčešće su nam dostupne suhe datulje. Prisutnost mineralnih soli (magnezija, željeza, kalija, cinka, kalcija, mangana i fosfora) čini ih našim važnim saveznikom u borbi protiv osteoporoze.

Bogate su prirodnim šećerima i prilično kalorične pa nemojte pretjerivati u konzumaciji. Dovoljno je tri do pet komada dnevno, a osim što ih možete grickati same, možete ih dodati u deserte ili smoothieje.

5. Suhe marelice

Suhe marelice
Shutterstock 

Marelice ne samo da su mnogima omiljeno voće, već su i pune hranjivih tvari i vitamina. Suhe marelice posebno su cijenjene jer sušenje ne oštećuje plod i ne mijenja njegov hranjivi sastav.

Imaju visok sadržaj kalcija, ali i kalija koji je ključan za dostatnu apsorbciju kalcija. Možete ih grickati same ili dodati u kolače.